Доказаха, че атеросклерозата е обратима

PRINT
лекарска комисия

Отлагането на плака в кръвоносните съдове, което се установява чрез изследване на холестерола, е обратим процес, установиха учени от университета в немския град Есен в рамките на проучването „Сатурн“. Досега се смяташе, че лекарствата могат да забавят хода на атерсклерозата, но не и че могат да премахнат опасната плака. Именно тя е основен фактор за тежки инциденти като инсулт или инфаркт.

С помощта на ултразвуково изследване немските учени доказали, че отлаганията могат да се премахнат до голяма степен. Важна предпоставка е нивата на лошия LDL холестерол да бъдат намалени.

Това важно проучване доказа, че плаката при пациентите намалява с две трети, ако нивото на LDL холестерола падне под 70 мг/дл, заяви проф. Раймунд Ербел от университетската клиника в Есен. За целта участниците в проучването получили терапия с високодозирани статини – с активни съставки розувастатин и аторвастатин. За контрол на резултата е използвана интраваскуларна ултразвукова сонда (IVUS), която позволила промените в кръвоносните съдове да бъдат огледани внимателно, а резултатите от медикаментозното лечение – добре преценени. Положителният резултат – намаляването на плаката с две трети, настъпил и при двата вида статини, съобщават учените.

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 1/5]
Доказаха, че атеросклерозата е обратима беше последно модифицирана от: октомври 28th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *