петък, 31 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоказаха, че атеросклерозата е обратима

Доказаха, че атеросклерозата е обратима

Отлагането на плака в кръвоносните съдове, което се установява чрез изследване на холестерола, е обратим процес, установиха учени от университета в немския град Есен в рамките на проучването „Сатурн“. Досега се смяташе, че лекарствата могат да забавят хода на атерсклерозата, но не и че могат да премахнат опасната плака. Именно тя е основен фактор за тежки инциденти като инсулт или инфаркт.

С помощта на ултразвуково изследване немските учени доказали, че отлаганията могат да се премахнат до голяма степен. Важна предпоставка е нивата на лошия LDL холестерол да бъдат намалени.

Това важно проучване доказа, че плаката при пациентите намалява с две трети, ако нивото на LDL холестерола падне под 70 мг/дл, заяви проф. Раймунд Ербел от университетската клиника в Есен. За целта участниците в проучването получили терапия с високодозирани статини – с активни съставки розувастатин и аторвастатин. За контрол на резултата е използвана интраваскуларна ултразвукова сонда (IVUS), която позволила промените в кръвоносните съдове да бъдат огледани внимателно, а резултатите от медикаментозното лечение – добре преценени. Положителният резултат – намаляването на плаката с две трети, настъпил и при двата вида статини, съобщават учените.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -