8 прости правила за здрави бъбреци

PRINT
бъбреци лекарства

12 март е Световният бъбречен ден. Бъбреците са сред най-работливите органи – филтрират по 300 пъти на ден цялата ни кръв. Затова е добре да се грижим за тях, ако искаме да се запазят във форма до дълбока старост.

Състоят се от фини филтриращи частици – нефрони. Ако те бъдат увредени, все едно по каква причина, в организма започват да се натрупват токсични вещества. Коварното е, че тези увреждания остават дълго време незабелязани. За Деня на бъбреците немски експерти формулираха осем прости правила как да се грижим добре за тях.

1. Поддържайте се в добра физическа форма. Спортът подобрява сърдечносъдовата функция и по този начин пази и бъбреците.

2. Контролирайте кръвната си захар. Повишените й стойности по принцип са вредни за кръвоносните съдове, а бъбреците са кълбо от кръвоносни съдове. Захарта образува заедно с белтъчините субнстанции, които се отлагат в малките кълба от кръвоносни съдове на бъбреците – гломерули. Редовният контрол на кръвната захар помага да бъде разкрит промъкващия се потайно диабет. Ако човек вече има диабет, трябва да се постарае да контролира добре захарта си.

3. Измервайте кръвното си. Високото кръвно трайно уврежда съдовете, дори в момента да не усещате нищо. И тук е важен добрият контрол на стойностите!

4. Хранете се здравословно и поддържайте нормално тегло. Наднорменото тегло е рисков фактор за много болести, също и за бъбречна недостатъчност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проста формула разкрива риска за бъбреците 
Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно 
Болестите на бъбреците и сърцето са свързани 
Рискът за увреждане на бъбреците при диабет е след 10-ата година 

5. Пийте достатъчно течности. Бъбреците се нуждаят от вода, за да работят – само така могат да произвеждат достатъчно урина, за да изведат токсините от тялото. Нужни са около 1,5 л на ден – при спорт и жега дори повече.

6. Откажете цигарите. Пушенето отрова, преди всичко за съдовете. Така че оставяйки вредния навик, правите добро и на бъбреците.

7. Ограничете болкоуспокояващите хапчета. Пийте ги само когато наистина имате нужда и то за кратък период. Бъбреците като филтриращ орган имат задачата да изведат активните съставки на лекарствата отново вън от организма. Затова реагират остро на продължителен прием на болкоуспокояващи.

8. Проверявайте бъбречната си функция дори без да имате симптоми! Особено важно е това, ако спадате към рискова група за бъбречни заболявания. Към нея спадат хора над 60 г., диабетици, хора с високо кръвно налягане, с наднормено тегло, такива, които имат близки роднини с хронично бъбречно заболяване.

Малките промени в начина на живот могат да спомогнат съществено за подобряване на здравето на бъбреците, обяснява проф. Юрген Фльоге, председател на Германското нефрологично дружество. Ако вече има някакво ограничение в работата на бъбреците, навременната диагноза ще ограничи напредването на болестта. В противен случай има сериозен риск да се стигне до хемодиализа.

Източник: Netdoktor.de

[Общо: 5    Средно: 4/5]
8 прости правила за здрави бъбреци беше последно модифицирана от: март 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *