четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно5 тревожни признака на възпаление в организма

5 тревожни признака на възпаление в организма

Понякога възпалението се проявява бурно – например при грипна инфекция, но друг път тлее подмолно и дълго време. Това изтощава имунната система и може да има последствия. Освен кръвните изследвания, които откриват някои възпалителни маркери, има и други признаци, които сочат наличието на възпаление. Ето пет от тях.

Лека болка в ставите

болка в кръстаСтава дума за не много силна болка, която хората са склонни да си обясняват с ниските температури през зимата или неправилната стойка на работното място. Леката болка в ставите може обаче да бъде и признак на възпаление, което засяга ставите и самите кости.

Мускулни болки

Ако се появят болки в мускулите, без да имате обяснение за това и конкретна причина, най-добре е да се консултирате незабавно с лекар. Той ще назначи необходимите тестове. Такава болка може да бъде симптом на възпаление. Ако болката в мускулите е предизвикана от някакво голямо физическо натоварване,  след почивка тя обикновено отшумява.

Слабост или летаргия

Чувствате някаква необяснима умора или слабост напоследък? Ако отговорът е да, не игнорирайте това състояние, което може да сочи здравословни проблеми. Посъветвайте се с личния си лекар какво изследвания на кръвта да направите, за да се види има ли възпаление и каква е неговата степен.

Възможно е проблемът да е свързан с временно възпаление или дори с депресия. Зад него може да се крие и проблем с щитовидната жлеза.

Хроничната умора може да е от щитовидната жлеза

Обрив или зачервяване

Кожните обриви, сърбежи или зачервяване се приемат за проява на алергия, но често може да са свързани с автоимунни заболявания. Хората са склонно първо да опитват народни рецепти с идеята сами да се справят с кожните проблеми. По-добре идете на дерматолог, за да разберете точната причина и да получите адекватно лечение.

Грипоподобни симптоми

Грипоподобни симптоми като повишена температура, втрисане и загуба на апетит също не трябва да бъдат пренебрегвани, защото те говорят на възпалителни процеси. Упоритото главоболие без видима причина, което не отминава за няколко часа, също е причина за безпокойство.

Зад тези симптоми може да се крият различни инфекции. Лекарят ще се ориентира по общата клинична картина и ще назначи някои кръвни изследвания.

Как се лекува грип

Актуализизара на 4 април 2019 г.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -