четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАнтисептик от Първата световна се справя успешно с резистентни бактерии

Антисептик от Първата световна се справя успешно с резистентни бактерии

Антисептик, използван по времето на Първата световна война, може да се окаже мощно оръжие в борбата с вирусите и резистентните на антибиотици бактерии. Оказва се, че той може да бъде важен елемент в битката с резистентни бактерии и вируси. Става дума за антисептика акрифлавин, открит преди около век. Невероятното му предимство е, че успява да активира имунната система. Свързва се с клетъчната ДНК и предизвиква силен имунен отговор, който се справя успешно с много видове бактерии и вируси. Въпреки че е бил широко използван навремето, едва сега учените се заемат да проучат и обяснята ползата от него от гледна точка на съвременната медицина.

За първи път антисептичните свойства на акрифлавин са признати от немците през 1912 г. По време на Първата световна война го използват локално за дезинфекция на рани. Прилагали са го и за лечение на различни заболявания – например гонорея и инфекции на пикочните пътища.

Антисептикът пази от риновируси и други вируси на настинката

Антисептикът акрифлавин има двоен ефект. От една страна, той влияе на самия патоген. От друга страна се постига активиране на имунната система по химичния път STING. В крайна смета спасява от инфекцията. Според последните проучвания въздействието върху белодробните клетки с акрифлавин ги защитава от риновирус. Учените са убедени, че веществото е в състояние да се справи и с по-опасните инфекции.

След време антисептикът бил заменен от пеницилина, но заради новите бактерии, които са повече и по-устойчиви на лечение, той може да се завърне, казва Майкъл Гантие от Института за медицински проучвания „Хъдсън“ в Австралия. Веществото се добива много евтино. Не е нещо, което ще привлече интереса на някоя компания, чиято цел е да прави пари от лекарства, допълва експертът. Акрифлавин се получава от каменовъглен катран, добит от въглища. Използва се под формата на червеникаво-кафяв или оранжев прах.

Източник: ScienceAlert

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -