Мускулите са ключ към спиране на стареенето

PRINT

С възрастта, мускулите отслабват. Според някои експерти, това е една от основните причини за стареенето и лошото здравословно състояние, съобщава New Scientist. Мускулната тъкан е важна за редица метаболитни процеси. Затова загубата на мускулна тъкан – саркопения, може да се превърне в близко бъдеще в основна цел за фармацевтичните компании.

Досега малко се знае за причините и механизмите, по които организмът губи мускули с годините. Една от теориите е, че за това са виновни свободните радикали. Учени от Колумбийския университет създали мишки, чиито митохондрии произвеждали по-малко свободни радикали. Това увеличило продължителността на живота им с около 20%.

Калцият е важен фактор за здравето на мускулната тъкан. Неговото освобождаване кара мускулите да се свиват. Този процес обаче се стартира от една молекула – рианодиновият рецептор 1, която е мишена за свободните радикали. Така със застаряването калцият започва да се отделя не когато трябва и мускулните влакна отслабват.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Протеин в мускулите неутрализира стреса 
Необясними болки и депресия? Може да е фибромиалгия 
 

При генно-модифицираните гризачи рецепторът страдал в по-малка степен от радикалите. Затова мускулите им оставали по-силни. В момента текат ранните етапи за тестване на лекарства, които предотвратяват загубата на калция. Възможен е и друг подход – да се разработи съединение, което да стимулира мускулната тъкан и да не позволява нейното разграждане. Вече има такова съединение – бимагрумаб, което блокира сигналните пътища на миостатина, който потиска растежа на мускулите.

Иточник: New Scientist

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мускулите са ключ към спиране на стареенето беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *