четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМускулите са ключ към спиране на стареенето

Мускулите са ключ към спиране на стареенето

С възрастта, мускулите отслабват. Според някои експерти, това е една от основните причини за стареенето и лошото здравословно състояние, съобщава New Scientist. Мускулната тъкан е важна за редица метаболитни процеси. Затова загубата на мускулна тъкан – саркопения, може да се превърне в близко бъдеще в основна цел за фармацевтичните компании.

Досега малко се знае за причините и механизмите, по които организмът губи мускули с годините. Една от теориите е, че за това са виновни свободните радикали. Учени от Колумбийския университет създали мишки, чиито митохондрии произвеждали по-малко свободни радикали. Това увеличило продължителността на живота им с около 20%.

Калцият е важен фактор за здравето на мускулната тъкан. Неговото освобождаване кара мускулите да се свиват. Този процес обаче се стартира от една молекула – рианодиновият рецептор 1, която е мишена за свободните радикали. Така със застаряването калцият започва да се отделя не когато трябва и мускулните влакна отслабват.

При генно-модифицираните гризачи рецепторът страдал в по-малка степен от радикалите. Затова мускулите им оставали по-силни. В момента текат ранните етапи за тестване на лекарства, които предотвратяват загубата на калция. Възможен е и друг подход – да се разработи съединение, което да стимулира мускулната тъкан и да не позволява нейното разграждане. Вече има такова съединение – бимагрумаб, което блокира сигналните пътища на миостатина, който потиска растежа на мускулите.

Иточник: New Scientist

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -