От какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката?

PRINT

Значителна част от кожните болести могат да се вместят в подобни описания. Трябва да посетите дерматолог, който ще ми зададе много допълнителни въпроси. При тези непълни данни може да се предполагат следните диагнози: екзема, инсектен дерматит, еритема мултиформе, уртикария. В по-далечен план може да се обсъжда псориазис или червен плосък лишей.

Сухата кожа по-уязвима за екземи

През зимните месеци кожата обикновено е по-суха и създава благоприятни условия за развитие на екземи под влияние на различни външни дразнители. Най-често се наблюдава контактна екзема от почистващи или перилни препарати. Ако се подозира алергична реакция, е необходимо тестуване на кожата със съответните алергени (епикутанно тестуване), за да се установи точният причинител. Като профилактична мярка се препоръчва кожата да се хидратира и подхранва с подходящи балсами и кремове от медицинската козметика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Видове екземи по ръцете и лечението им
Внимание родители! Вирусите също правят обриви, но не е алергия
Алергията се лекува с имунотерапия
Обривът по лицето може да е от лака за нокти!

Инсектният дерматит е друга възможност, не по-рядка през зимните месеци. Този дерматит се появява при ухапване от насекоми или паразити. Обикновено в центъра на червените пъпки има отвор, който показва къде е станало ухапването. При този дерматит сърбежът е много силен и лечението се състои в отстраняване на причинителя и прилагане на локални противовъзпалителни и успокояващи средства.

Еритема мултиформе е специфично кожно заболяване,

при което обривите са кръгли и имат формата на мишена с център в средата. Най-честите причини са инфекции (херпес), лекарства, някои ароматизатори и консерванти в храните. При леките форми има спонтанно обратно развитие. Лечението е свързано с откриване и отстраняване на причинителя, както и приложението на антивирусни, антихистаминови и противовъзпалителни лекарства.

Уртикарията е заболяване, при което обривите обикновено са пръснати по цялото тяло. Само по ръцете и краката през този сезон може да наблюдаваме т.нар. студова уртикария. При нея уртиките се получават върху участъците от кожата, изложени най-силно на атмосферните влияния – лице, ръце, крака. Характерно за студовата уртикария е изчезването на обрива скоро след като се влезе в топло помещение. При последващо излагане на студ уртикарията се появява отново, придружена от силен сърбеж. Всички тези заболявания не са опасни, но за да се излекуват, е необходимо да се постави точна диагноза и да се назначи лечение от специалист дерматолог.

Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“ 

[Общо: 111    Средно: 2.8/5]
От какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката? беше последно модифицирана от: март 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “От какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката?

  1. DoctorsAsk.com каза:

    Аз имам малки червени пъпки които ме сърбят и не мога да спра да ги чеша,от много време сам така и не знам какво да правя.Отидох до личния се доктор и тя ми предписа нещо което не ми помогна с нищо друго освен да спрат да ме сърби за известно време. zdraveite i yspeh na vsickivi na 27 godinisam i stradam ot gusa imam kista na stitovidnata jleza ispisahami lekarstva koito triabva da ispolzvam 6 meseca isled tova ste resat dalisam za operacia imam2 deca a nervnatami sistema e oburkana kakvoli ste stane smen?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *