Видове екземи по ръцете и лечението им

PRINT
екзема дерматит уртикария

Червени ситни пъпки по дланите, съпътствани от силен сърбеж, се срещат най-често при контактна екзема на ръцете. В повечето случаи обривът по дланите е поради контакта на кожата там с различни вещества от бита и професионалната среда. Контактната екзема на дланите може да бъде няколко различни вида – алергична, иритативна, дисхидрозиформена, атопична, хиперкератотична. При алергичната екзема се касае за свръхчувствителност към различни алергени – метали, парфюми, консерванти, лекарства. Предразположени към алергична екзема на дланите са хората с атопичен дерматит, с астма, със сенна хрема, както и пациенти, свръхчувствителни към никел (алергия към обици, колани,пръстени). При иритативната екзема причината е определено вещество, което дразни кожата. Най-често това е киселина, основа, почистващо вещество и т.н. В тези случаи реагират почти всички, които са в контакт с него. Дисхи-дрозиформената екзема се проявява с мехурчета по дланите и пръстите, а при атопичната обикновено има генетично предразположение.

При екзема над три месеца се прави тест за алерген

При хиперкератотичната екзема дланите са напукани и задебелени и тя обикновено е резултат на физическо натоварване. Според статистиката жените по-често имат екзема на ръцете. Обяснява се с непрекъснатото мокрене на ръцете при домакинстване. Научните проучвания доказват два рискови фактора за развитие на иритативна екзема на ръцете при жени – ако в къщата има дете под четири години и липсва миялна машина. При професии като фризьорки, шивачки, козметички, маникюристки има контакт с много и силни алергени и това води до професионална алергична екзема. Откриването на причината при алергичната контактна екзема е много по-трудно. Най-често се прибягва до т.нар. кожно-алергично тестуване.

Генералното правило в учебниците гласи: ако екземата на ръцете продължава повече от три месеца, трябва да се направи тестуване, за да се открие „виновният“ алерген. Много важно е да се подбере подходящата серия – стандартна, козметична, фризьорска, в зависимост от предполагаемия алерген. Нашите статистически данни показват за България най-голяма честота на никеловата алергия, последвана от кобалт, колофон и парфюми. Ако не се вземат мерки, в течение на времето екземата на ръцете става хронична. Затова първо трябва да се открие и отстрани причината. За успокояване на обрива се използват локални кортикостероиди, последвани от средства за укрепване на кожната бариера (емолиенти, цинкови препарати, бариерни кремове).

Лечението е продължително и изисква непрестанни грижи за кожата на ръцете. Накрая искам да подчертая, че за пациентката, която задава въпроса, първо и задължително условие е преглед при дерматолог. Понякога безобидни „червени ситни пъпки“ могат да бъдат сигнал за сериозна болест на кожата и/или вътрешните органи. Дали е така, ще се прецени единствено от специалист, и- то след редица изследвания. Едва след поставяне на точна диагноза могат да се дадат препоръки за лечение в конкретния случай.

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог-алерголог, Александровска болница

Свързани теми: Астмата е нелечима, но съвременни терапии я държат под контрол

Внимавайте с мокрите кърпички, правят алергия

Доказаха, че солта обърква имунната система

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 34    Средно: 3.1/5]
Видове екземи по ръцете и лечението им беше последно модифицирана от: март 23rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *