понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоказаха, че солта обърква имунната система

Доказаха, че солта обърква имунната система

За първи път учени от Йейлския университет и от университета Ерланген-Нюрнберг откриха връзка между прекомерната употреба на сол и възникването на някои автоимунни заболявания като множествена склероза, алопеция, астма и екзема. Проблемът е, че в развитите страни хората консумират много готови ястия от супермаркета или бързи закуски, които съдържат прекалено много сол.

Екипът изследвал ролята на Т-помощните клетки в тялото. Те активират и подпомагат останалите клетки да се борят с опасните патогени като вируси или бактерии, а също и да борят инфекциите. Предишни проучвания навеждали на мисълта, че подгрупа на тези клетки, известни като Th17, също играят важна роля за развитието на автоимунните заболявания.

Внимавайте със солта, съсипва бъбреците

Тест в лабораторни условия разкрил, че солена диета кара Th17 да действат по-агресивно. Учените наблюдавали как диета с много сол при мишки довела до драматично увеличаване на клетките Th17 в нервната система, което благоприятствало инфекциите. При тези гризачи с по-голяма вероятност се появявали няколко подтипа заболявания, които при хората биха се проявили като множествена склероза (МС).

Обяснението било намерено на молекулярно ниво. Лабораторни тестове показват, че повишеното потребление на сол увеличава 10 пъти над обичайното нивата на цитокините, отделяни от Th17. Цитокините са протеини, които служат за комуникация между клетките. Един от авторите на проучването – Ралф Линкер от университета Ерланген-Нюрнберг, смята, че изводите са важна крачка към по-доброто разбиране на МС и дори разработването на нови терапии за болестта, която сега не се лекува.

Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова

Природата не е предвидила имунната система да атакува собствения организъм, така че очаквам да се разкрие по-ясно ролята на външните фактори, заяви проф. Дейвид Хафлер от Йейлския университет. Автоимунните заболявания не се дължат нито само на дефектни гени или само на лоша околна среда, а на взаиомодействието между двете, допълва той.

По думите му генетично човекът е създаден за условията в Субсахарска Африка, където нямало сол. Храната в западните страни днес обаче съдържа много от нея и това е една от вероятните причини за увеличаването на броя на хипертониците и на хората с автоимунни заболявания.

Като следваща стъпка екипът смята да проучи по-задълбочено връзката между ролята на клетките Th17, която те играят за автоимунните състояния, засягащи кожата. Ще бъде интересно да се види дали намаленият прием на сол ще облекчи състоянието на болните с псориазис, допълват учените.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -