сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияВнимавайте със солта, съсипва бъбреците

Внимавайте със солта, съсипва бъбреците

Отдавна е известно, че консумирането на сол над нормата е вредно за здравето, особено при хора с проблеми на сърдечносъдовата система. Подправката се намесва в много процеси на обмяната и предозирането й се отразява негативно.

Затова не е изненада изводът, с който излезе ново проучване на Националния университет на Ирландия – солта може пряко да засегне бъбреците и да ги увреди, пише онлайн изданието Micrifinance Monitor.

Дори само 4,7 грама сол на ден (една непълна чаена лъжичка) са достатъчни за да се увеличи рискът от увреждане на бъбреците. Известно е, че българите консумират средно много повече. Понякога щетите от солта са толкова големи, че се стига до диализа. Екипът учени, ръководени от Андрю Смит, казва, че промяната на навика да се яде много солено е лесна и не много скъпа мярка, която ще ни предпази от проблеми със здравето.

За връзката между солта и бъбреците било проведено и друго независимо проучване от Института за международно здраве „Джодж“. То включвало 544 635 души от 120 китайски села. В рамките на 18 месеца била проследена консумацията на сол. Потвърдило се, че намаляването на подправката в храната понижава показателите за албуминурия, тоест отделянето на протеин с урината, което е признак за бъбречно увреждане и води до дисфункция при 33% от хората.

Източник: Micrifinance Monitor

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -