понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са нежеланите ефекти от ваксините?

Какви са нежеланите ефекти от ваксините?

Често става дума за обикновено съвпадение – в периода след поставяне на ваксината се появяват някакви симптоми, казва проф. Тодор Попов, специалист по алергология в Александровска болница. При ваксиниране на голяма група хора може да се очакват реакции по закона на случайността, но те не са свързани с нея.

Ето пример – в САЩ е осъществено мащабно проучване. Един милион жени получили пласебо вместо ваксина, а след това били проследени във времето. Още на първата седмица в групата са отчетени 29 случая на диабет и 115 на алергия.

Разбира се има вероятност да се появи и алергична реакция към компоненти на препарата или грешки в поставянето – неточна доза, неточно поставяне на самата инжекция, посочва проф. Попов. Повечето реакции са безобидни – зачервяване на мястото, лек сърбеж или повишаване на температурата. Сериозните реакции са изключително редки – една тежка алергична реакция (анафилаксия) може да се очаква на един милион дози от ваксината срещу морбили. Ползите от имунизацията все пак многократно превъзхождат рисковете. Достатъчно е да се припомни, че при последната епидемия от морбили у нас починаха 24 души, които не са били ваксинирани.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Доц. Киров: Безплатната ваксина за рак на маточната шийка да е за момичета от 11 до 14 г. 
Две бебета с менингит, майките им отказали имунизация 
Учени: Категорично няма връзка между ваксините и аутизма 
Само една нежелана реакция от 30 000 дози на HPV ваксината 

„Всяка година при мен идват стотици разтревожени родители, чиито деца имат алергия. Те вярват, че то не бива да се ваксинира, – казва проф. Попов. – Искат поради тази причина бележка за освобождаване от ваксина. Това е безпочвено разбиране, което се подклажда от някои форуми.“ Има издаден консенсус с експертни препоръки какво да се прави при алергични реакции, кои са опасните алергии, какво се прави в такива случаи. Моят съвет е, пациентите със съмнение за алергия към ваксини или техните компоненти да се консултират с алерголог, казва специалистът.

Голямата част от пациентите с подозирана алергия към ваксини могат да бъдат ваксинирани. Реакциите са най-вече при хора, чувствителни към кокоши яйца, защото някои препарати са на базата на кокоши ембриони (овалбумин). Решението за тях е да се избере ваксина, в която концентрацията на овалбумин е по-малко от 1 мг на 1 мл доза. Другият възможен компонент, който прави алергии, е латексът. Тогава просто трябва да се погледне съществуващият списък на препаратите, които не съдържат латекс.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -