сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДецата от възрастни родители са по-здрави, твърдят учени

Децата от възрастни родители са по-здрави, твърдят учени

Противно на разпространеното мнение, децата на по-възрастни родители е по-малко вероятно да страдат от здравословни проблеми. При тях рискът да страдат от високо кръвно налягане, проблеми с холестерола или кръвната захар е сравнително нисък, пише в. «Дейли мейл».

Изданието цитира проучване при 70 души на средна възраст 46 г. Засега учените от Университета Бъркбек и Университетския колеж Лондон не могат да кажат с точност кое е по-важно – дали само майката или само бащата да са възрастни, или пък и двамата. Проучването също така изяснило, че децата от по-възрастни родители по-рядко страдат от емоционална нестабилност, вероятно защото с годините хората вече не се забъркват в толкова семейни конфликти колкото на младини. И това не е всичко: при поколението на възрастни родители се забелязва по-добро езиково развитие.

Само че предимствата са главно за поколението. Според статистиката днес жените, които раждат за първи път на 50 г., са повече от всякога. Разбира се, не може да се спори със специалистите, че при по-възрастните майки има по-голяма вероятност от усложнения по време на раждане и бременност като спонтанен аборт, извънматочна бременност, генетични проблеми, както и хипертония, диабет, аномалии на плацентата.

Майките първескини над 40 г. губят бебетата си три пъти по-често от младите майки. Освен това самите деца могат да развият аномалия като синдрома на Даун например. Важна е и възрастта на бащата. Потомството на по-възрастните бащи деца нерядко страда от аутизъм, шизофрения или заешка устна. Според някои експерти към рисковете се прибавят болестта на Алцхаймер, биполярното разстройство, сърдечно-съдовите заболявания и ракът. Според техните изчисления в сравнение с 20-годишните мъжът над 40 г. предава на децата си два пъти по-често генни мутации, които заплашват поколението. Качеството на сперматозоидите намалява с възрастта, въпреки че потентността му като цяло може да не страда изобщо.

Източник: DailyMail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -