сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВидове екземи по ръцете и лечението им

Видове екземи по ръцете и лечението им

Червени ситни пъпки по дланите, съпътствани от силен сърбеж, се срещат най-често при контактна екзема на ръцете. В повечето случаи обривът по дланите е поради контакта на кожата там с различни вещества от бита и професионалната среда. Контактната екзема на дланите може да бъде няколко различни вида – алергична, иритативна, дисхидрозиформена, атопична, хиперкератотична. При алергичната екзема се касае за свръхчувствителност към различни алергени – метали, парфюми, консерванти, лекарства.

Предразположени към алергична екзема на дланите са хората с атопичен дерматит, с астма, със сенна хрема, както и пациенти, свръхчувствителни към никел (алергия към обици, колани,пръстени). При иритативната екзема причината е определено вещество, което дразни кожата. Най-често това е киселина, основа, почистващо вещество и т.н. В тези случаи реагират почти всички, които са в контакт с него. Дисхи-дрозиформената екзема се проявява с мехурчета по дланите и пръстите, а при атопичната обикновено има генетично предразположение.

При екзема над три месеца се прави тест за алерген

При хиперкератотичната екзема дланите са напукани и задебелени и тя обикновено е резултат на физическо натоварване. Според статистиката жените по-често имат екзема на ръцете. Обяснява се с непрекъснатото мокрене на ръцете при домакинстване. Научните проучвания доказват два рискови фактора за развитие на иритативна екзема на ръцете при жени – ако в къщата има дете под четири години и липсва миялна машина. При професии като фризьорки, шивачки, козметички, маникюристки има контакт с много и силни алергени и това води до професионална алергична екзема. Откриването на причината при алергичната контактна екзема е много по-трудно. Най-често се прибягва до т.нар. кожно-алергично тестуване.

Генералното правило в учебниците гласи: ако екземата на ръцете продължава повече от три месеца, трябва да се направи тестуване, за да се открие „виновният“ алерген. Много важно е да се подбере подходящата серия – стандартна, козметична, фризьорска, в зависимост от предполагаемия алерген. Нашите статистически данни показват за България най-голяма честота на никеловата алергия, последвана от кобалт, колофон и парфюми. Ако не се вземат мерки, в течение на времето екземата на ръцете става хронична. Затова първо трябва да се открие и отстрани причината. За успокояване на обрива се използват локални кортикостероиди, последвани от средства за укрепване на кожната бариера (емолиенти, цинкови препарати, бариерни кремове).

Лечението е продължително и изисква непрестанни грижи за кожата на ръцете. Накрая искам да подчертая, че за пациентката, която задава въпроса, първо и задължително условие е преглед при дерматолог. Понякога безобидни „червени ситни пъпки“ могат да бъдат сигнал за сериозна болест на кожата и/или вътрешните органи. Дали е така, ще се прецени единствено от специалист, и- то след редица изследвания. Едва след поставяне на точна диагноза могат да се дадат препоръки за лечение в конкретния случай.

доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог-алерголог, Александровска болница

Свързани теми: Астмата е нелечима, но съвременни терапии я държат под контрол

Внимавайте с мокрите кърпички, правят алергия

Доказаха, че солта обърква имунната система

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -