Понякога е по-добре ракът на простатата да не се лекува

PRINT
увеличена простата симптоми лечение

Обикновено лечението на рака се свързва с бърза и колкото се може по-ефективна терапия. Смята се, че по-ранното и радикално лечение на тумора дават шансове за по-добро излекуване на пациента. При някои карциноми на простатата обаче е обратното – по-добре е да се заеме изчаквателна позиция.

Това сочи голямо ново голямо проучване на американски учени от Университета „Джонс Хопкинс“. Става дума за тумори на простатата с нисък риск от метастази, които нарастват бавно. При тях се изисква активно лечение само при всеки трети пациент.

Проучването установило, че без лечение, едва 0,5% от тези пациенти умират в рамките на 18 години по причина, свързана с болестта. Авторите на изследването не спорят с факта, че значителен брой от пациентите с рак на простатата наистина се нуждаят от спешно лечение. Възрастните мъже с бавно напредващ тумор обаче не винаги се нуждаят от него. Ето и цифрите: 1298 мъже с нискорисков рак на простатата били наблюдавани за период от 18 г. – от 1995 г. до 2014 г. През това време 47 мъже починали по причини, различни от рака, двама починали от карцинома на простатата и един развил метастази.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ракът на простата всъщност има 5 генетични варианти 
Повишени туморни маркери не са непременно рак на простатата 
Ракът на простатата може да се окаже полово предавана болест 
Ракът на простатата се открива и при 40-годишни мъже 

На практика повечето мъже над 80 г. с такъв карцином умират от съвсем различни причини (при по-голямата част са сърдечно-съдови заболявания). Те имат тумори на простатата, които растат бавно през годините и не оказват значим ефект върху здравето. Ако лекарите започнат при тях агресивно лечение, например с помощта на хирургия, лъчетерапия или химиотерапия, преживяемостта на тези пациенти ще намалее значително. Естествената прогресия на рака на простатата при тези пациенти се случва за много дълъг период от време – около 20 г., което означава, че вероятността да се появи друга причина за фатален изход е много голяма.

Учените показали, че в някои случаи лекарите не трябва да правят нищо при диагноза рак на простатата. Най-добрата стратегия в случая е те да бъдат наблюдавани пасивно. Проучването успяло да класифицира туморите, което е по-добре да не се докосват.

Източници: jco.ascopubs.org ,  medscape.com

[Общо: 12    Средно: 3/5]
Понякога е по-добре ракът на простатата да не се лекува беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *