петък, 21 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияВитамин D пази от възпалителни болести на червата

Витамин D пази от възпалителни болести на червата

Продукти, обогатени с витамин D, могат да помогнат в борбата с различни заболявания на стомашно-чревния тракт и по-специално с рака на дебелото черво. Това показва проучване на учени от Университета Оукланд, Нова Зеландия, цитирано от агенция „Синхуа“.

Причината е, че поради страха от опасните слънчеви лъчи днешните хора не прекарват достатъчно време на открито. Витамин D се образува в кожата при престой на слънце. Другият начин е да си го набавим с храната. Затова и учените предлагат да се приемат добавки, обогатени с него.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Витамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво 
Пробиотиците вдигат нивото на витамин D в организма
Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак 

В същото време все повече хора по света получават диагноза рак на дебелото черво или възпалителни заболявания на червата. Сред тях има и много деца или подрастващи. Ролята на витамин D за човешкия организъм има и друга страна – трябва много да се внимава с предозирането. Всъщност оптималната доза на витамина би следвало да се определи на основата на генетична информация за конкретния човек.

Генетичните проучвания през последните години позволиха да се определян няколко стотици гени, свързани с работата на витамин D. Като се използват тези данни, може да се предотвратят редица заболявания.

Откъде можем да си набавим витамина в натурален вид?

  • Мазна риба като сьомга, скумрия или риба тон
  • Черен дроб от риба
  • Яйца
  • Говежди черен дроб
  • Сирене и млечни продукти

Източник: xinhuanet.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -