сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеКои са основните причини за дефицит на витамин D?

Кои са основните причини за дефицит на витамин D?

Изследването на витамин D вече се включва в много профилактични пакети. Понякога в резултатите се вижда, че нивата му са по-ниски от препоръчителния диапазон. В тази статия ще разгледаме, кои са основните причини за понижените нива, както и защо е важно да се вземат мерки. 

Кои нива на витамин D3 са твърде ниски?

Нива от 50 nmol/L (20 ng/mL) или по-високи са достатъчни за повечето хора за здравето на костите и цялостното здраве. Нива под 30 nmol/L (12 ng/mL) са твърде ниски и могат да отслабят костите ви и да засегнат здравето ви. В зоната между 12 ng/mL и 20 ng/mL се говори за лек до умерен дефицит. Нива над 125 nmol/L (50 ng/mL) са твърде високи и могат да причинят здравословни проблеми.

Болести при недостиг на витамин D

Витамин D е един от многото витамини, от които организмът се нуждае за добро здраве. Той играе решаваща роля в поддържането на баланса на калций в кръвта и костите и в изграждането и поддържането на костите.

Човек има нужда от витамин D, за да усвоява правилно калция и фосфора в костите и за да поддържа здрави тъкани.

При хроничен и/или тежък дефицит на витамин D, намаляването на абсорбцията на калций и фосфор в червата води до хипокалцемия (ниски нива на калций в кръвта). Това пък може да причини вторичен хиперпаратиреоидизъм – свръхактивни паращитовидни жлези, опитващи се да поддържат нормални нива на калций в кръвта. 

Както хипокалцемията, така и хиперпаратироидизмът, ако са тежки, могат да причинят симптоми, включително мускулна слабост и крампи, умора и депресия.

Тялото се опитва да балансира нивата на калций в кръвта чрез вторичен хиперпаратиреоидизъм и като приема калций от костите ви. Това води до ускорена деминерализация на костите. Означава, че костта се разгражда по-бързо, отколкото може да се съгради. Може допълнително да доведе до остеомалация (меки кости) при възрастни и рахит при деца.

Остеомалацията и остеопорозата създават повишен риск от фрактури на костите. Рахитът е същото като остеомалацията, но засяга само деца. Тъй като костите на детето все още растат, деминерализацията причинява извити или огънати кости.

Усвояване на витамин D – защо се получава недостиг

Основните причини за дефицит на витамин D се дължат на няколко основни причини:

  • Недостатъчно излагане на слънце: Витамин D се синтезира основно в тялото, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина. Ограниченото излагане на слънчева светлина, особено в региони с нисък интензитет на слънчева светлина, може да доведе до дефицит. Получава се, ако човек прекарва по-голямата част от времето си на закрито, носи дрехи, които покриват по-голямата част от кожата или използва прекомерно слънцезащитни продукти. Среща се и в райони с дълги зими.
  • По-тъмна пигментация на кожата: Меланинът, пигментът, отговорен за цвета на кожата, действа като естествен слънцезащитен крем и намалява способността на кожата да произвежда витамин D. Хората с по-тъмна кожа се нуждаят от по-дълго излагане на слънце, за да произведат адекватни количества витамин D в сравнение с тези с по-светла кожа.
  • С напредването на възрастта кожата им става по-малко ефективна при производството на витамин D, когато е изложена на слънчева светлина. Възрастните хора също могат да прекарват повече време на закрито, което допълнително намалява излагането им на слънце.
  • Въпреки че е възможно да се получи витамин D от хранителни източници като мазна риба, обогатени млечни продукти и яйчни жълтъци, тези източници може да не осигурят достатъчни количества от витамина за много хора. Веганите и хората с определени диетични ограничения може да са изложени на по-висок риск от дефицит, ако не консумират обогатени храни или не приемат добавки с витамин D.
  • Затлъстяването е друга възможна причина. Витамин D е мастноразтворим и излишните телесни мазнини могат да абсорбират и задържат витамин D, което го прави по-малко достъпен за останалата част от тялото. Това може да доведе до по-ниски циркулиращи нива на витамин D, дори ако излагането на слънце и хранителният прием са достатъчни.
  • Нарушения на усвояването: Тази причина за дефицит на витамин D се среща при медицински състояния, които засягат стомашно-чревния тракт. Такива са цьолиакия, болест на Крон и кистозна фиброза. Те могат да нарушат усвояването на витамин D от храната. Хирургични процедури, като стомашен байпас, също могат да повлияят на усвояването на витамин D.
  • Бъбречни или чернодробни нарушения също влияят. Бъбреците и черният дроб играят съществена роля в превръщането на витамин D в неговата активна форма. Дисфункцията или увреждането на тези органи може да попречи на процеса на преобразуване и да доведе до дефицит.
  • Някои лекарства, включително антиконвулсанти, глюкокортикоиди, антиретровирусни средства и някои лекарства за отслабване, могат да повлияят на метаболизма на витамин D и да допринесат за дефицит.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG