вторник, 30 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов тест улавя паркинсон години преди болестта да се прояви

Нов тест улавя паркинсон години преди болестта да се прояви

Нов тест може да открие дефектни протеини, които се свързват с появата на паркинсон, години преди първите симптоми да бъдат забелязани. Това дава надежди на медиците, че с подходящи лекарства болестта може да се овладее на етап, когато още мозъкът не е така силно увреден.

Новият тест, разработен от международен екип учени в САЩ, Израел и Германия, може да идентифицира специфични протеинови молекули. При пациенти с болест на Паркинсон те се сгъват неправилно и се слепват. В резултат това загиват определени нервни клетки в мозъка.

Новият тест показва висока точност в откриването на тези молекули – алфа-синуклеинови протеини, в цереброспиналната течност още преди да се появят първите симптоми на паркинсон. В момента тези слепнали протеини можеха да се докажат в мозъка само след смъртта на пациента.

Иновативният тест ще позволи диагноза на много ранен етап. Тогава може да се приложат нови лекарства за паркинсон в момент, когато болестта все още не е увредила мозъка на пациентите.

Ще има ли ваксина срещу дефектни протеини?

Учените работят и по друг метод, който би позволил да се избегне паркинсон. Те провеждат изследвания на препарати, които могат да подействат като имунизация срещу алфа-синуклеин. Идеята е с такава ваксина имунната система да се научи да атакува проблемните структури. След това да започне да ги разгражда целенасочено и да попречи на отлагането им в мозъка.

В проучването за новия тест учените включили 1123 души. Част от тях били с вече поставена диагноза паркинсон, други имали ранен стадий на това заболяване. Резултатите от теста при тях били сравнени с тези при здрави хора. Точността на теста е много висока. В зависимост от генетичния вариант на Паркинсон новият тест откривал пациентите с точност от 72 до 93 процента на базата на алфа-синуклеиновите им профили.

Какво може да се постигне сега с лекарствата за паркинсон

Късната диагностика в момента е сериозен проблем при това неврологично заболяване. Сега то се открива чак когато вече са налице типични симптоми, главно двигателни нарушения. За да се стигне дотам обаче заболяването нанася поражения в мозъка от дълги години.

Когато поставим диагнозата, вече сме много закъснели. Много нервни клетки вече са загинали. Това обясни д-р Катрин Брокман, част от екипа за разработване на теста и шеф на амбулаторната Клиника за Паркинсон към Университетската болница в Тюбинген. Лекарствата, които може да се приложат на този късен етап, дават доста ограничени резултати. Късната диагноза също така затруднява намирането на ефективни лекарства за паркинсон.

Ако се постигне предварителна диагноза преди появата на симптоми с помощта на новите тестове, би могло да се прилагат модерни лекарства много по-рано. Не само резултатът ще е по-добър, но и лечението ще е по-евтино.

В момента няма терапия, която може да излекува напълно болестта. Прилагат се лекарства или мозъчен пейсмейкър, които може да овладеят симптомите за по-дълъг период от време.

Как работи тестът за паркинсон

Тестът засега работи най-добре с ликвор – мозъчна течност, която се извлича от канала на гръбначния мозък. Учените търсят по-лесни и по-безболезнени за пациента начини, като се опитват да открият алфа-синуклеин в кръвта, кожата и лигавиците.

Паркинсоновата болест е невродегенеративно заболяване, което се среща сравнително често. Обикновено симптомите се появяват за първи път във възрастта от 50 до 60 години. Понякога диагнозата се поставя и при по-млади хора.

Характерни признаци на заболяването са безсъние и смущение в обонянието. По-късно започват да се проявяват и други нарушения:

  • неконтролирано треперене на ръцете;
  • смущения в походката;
  • внезапно замръзване на движенията;
  • паркинсонова деменция (проявява се в по-късен стадий).

Автор Ина Димитрова

Източник: Netdoktor

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -