сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактика4 научно доказани начина за укрепване на имунната система

4 научно доказани начина за укрепване на имунната система

Имунитетът на всеки човек е подложен на силен стрес през есента и зимата. Рискът от инфекции по това време на годината се увеличава. Дори и хора, които принципно се радват на добро здраве, може да боледуват често. Хубавото е, че има научно доказани методи за укрепване на имунната система.

Спортът е полезен, но с умерено натоварване

Учени от университета в Хюстън твърдят, че упражненията играят важна роля за поддържането на здрава имунна система.

„Редовните упражнения с умерена интензивност могат да засилят имунната система на всяка възраст. Намалява възпалението в тялото, подпомага лимфния дренаж, намалява отделянето на хормони на стреса и подобрява съня. В допълнение, редовните упражнения водят до по-добър баланс на „стари“ и „млади“ имунни клетки, както и на подобрен имунен отговор“, казаха учените.

Тук, както и при много други неща е важно да не прекалявате. Проучванията показват, че твърде интензивните тренировки могат да отслабят имунната система, да допринесат за развитието на възпаление на горните дихателни пътища.

Пълноценен сън за правилна регенерация на клетките

Човешкото тяло работи активно и по време на сън. Мозъкът се прочиства от потенциални токсини, извършват процеси на регенерация в клетките и тъканите. Учени от университета в Тюбинген потвърждават, че здравият сън е от съществено значение за доброто функциониране на имунната система. Без достатъчно сън, казват експертите, нервната система не може да предаде всички съобщения, важни за имунния отговор. През зимата е нормално да имате нужда от малко повече сън. Отделете за нощна почивка поне 8 пълни часа.

„Качеството на съня може да се подобри с достатъчно физическа активност в ежедневието, дихателни упражнения за намаляване на нивото на стрес. Помага и лягане по едно и също време. Имунната система също има полза от това“, казаха те.

Пробиотиците са важни за имунната система

Балансът на добри и лоши бактерии в стомашно-чревния тракт е много важен за общото здраве и самочувствие. При това не става дума да гълтате таблетки всеки ден. Научно доказано е, че храни с пробиотици (ферментирали) като кисело зеле, кимчи и кисело мляко помагат за укрепване на имунната система. Пробиотиците са „добри“ бактерии, които се установяват в червата и имат благоприятен ефект върху баланса на чревната флора. Между другото, експерименти в новозеландския университет в Отаго показаха, че участниците, които са получавали пробиотици, са по-добре защитени от настинки. Когато пък се разболеят, се възстановяват по-бързо.

Оптимални нива на витамини C, D и цинк

Витамини, минерали и микроелементи са ключови за добрия имунитет. Основната грешка в храненето през студените месеци е наблягането на високо калорични мазни и сладки храни. В тях обаче по правило няма достатъчно микронутриенти.

През зимата и пролетта е важно да се ядат колкото може повече пресни растителни храни, подчертават учените. Тялото се нуждае от витамин С, който е в изобилие в ябълките, портокалите, лимоните и чушките. Има доказателства, че получаването на витамин С помага за съкращаване на продължителността на настинката и намаляване на нейните симптоми.

Колкото до витамин D, той помага на имунната система да произвежда нови защитни клетки. Цинкът подпомага тяхната функция. Можете да проверите нивата на тези витамини и минерали в организма с кръвен тест в лаборатория.

  • Къде се намира витамин D: морски дарове, черен дроб на треска, бульони, яйца, гъби.
  • Къде се съдържа цинк: Морски дарове като скариди и миди, телешки черен дроб, тиквени семки.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -