четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПроф. Кинов спаси мъж с тежко счупване и диагноза рак

Проф. Кинов спаси мъж с тежко счупване и диагноза рак

Счупена тазобедрена става и множество придружаващи заболявания приковаха на легло 77-годишен мъж от София. Цели 9 месеца той не можел да става, а две болници отказват ортопедична операция заради онкологичната диагноза на пациента. Успешното лечение на тежко счупване е заслуга на проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Мъжът се чувства добре е вече ще може да ходи.

Пада у дома и чупи крак

На 28 февруари 2022 г. той губи равновесие и пада лошо у дома. В резултат получава тежко счупване на тазобедрената кост на единия крак. „Отначало помислихме, че е натъртване, но след като болките не минаха 10 дни, потърсихме консултация с лекар в една от големите специализирани ортопедични болници.

Там отначало ни предложиха операция, но след като разбраха, че мъжът ми е с онкологично заболяване (Меркел-клетъчният карцином, който е рядка, но много агресивна форма на рак на кожата), се отказаха и ни посъветваха да оставим костта да заздравее сама“, разказва съпругата Мария. Така започва един от най-големите кошмари за семейството, защото болките на техния близък са нетърпими и той е прикован към леглото.

Втора болница отказва да поеме риска за операция

Половин година по-късно семейството прави втори опит да намери решение за здравословния проблем на  77-годишния човек – отново в реномирана травматологична болница и отново без успех. Този път лекарите са склонни да оперират, но предупреждават, че рискът от фатален край е 50:50. Риск, който близките на мъжа не са готови да поемат.

Междувременно пациентът посещава два пъти месечно Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където, въпреки агресивния рак, благодарение на специфична имунотерапия, ходът на онкологичното му заболяване е спрян. „Господ здраве да дава на проф. Троянова (началникът на клиниката, която е дерматолог-онколог), вече толкова време успява да поддържа мъжа ми и почти го излекува“, не крие сълзите си съпругата Мария.

Проф. Кинов бързо взема решение за операция

При едно от посещенията жената решава да потърси консултация и с началника на Клиниката по ортопедия и травматология проф. д-р Пламен Кинов, за когото е чувала, че прави чудеса. Известният ортопед прегледал документите и останал изумен как е възможно почти година този човек да бъде принуден да търпи силните болки. „Ще го оперирам! Всичко ще бъде наред!“, това били най-хубавите думи за изстрадалата съпруга.  „За мен проф. Кинов е Бог! Мил, човечен и най-вече голям професионалист. Разказвам на всички за него“, споделя жената.

„Основното предизвикателство беше възрастта на пациента и това, че е много увреден, с множество придружаващи заболявания: онкологично, неврологично (Паркинсон), мозъчно-съдова болест. Освен това беше налице залежаване над 6 месеца. Един пациент, който е обездвижен, организмът му атрофира и капацитетът за възстановяване е намален. Когато обсъждаме операцията, обикновено обяснявам на пациентите, че натоварването, което им предстои, е все едно да се качат в този момент на вр. Мусала.

Операцията е голямо натоварване за организма и за сърдечно-съдовата система

Пациентът трябва да може да я понесе. И тук е нашата роля да успеем така да го подготвим, че всичко да мине благополучно. Още повече, че самото счупване не беше стандартно, а много тежко, с раздробена бедрена кост, която, заради това, че не е лекувана оперативно, фрагментите й бяха зараснали в неправилна позиция, с тежка контрактура, атрофия на мускулите, склерозиране на тъканите“, спомня си проф. д-р Кинов.

Преди проф. Кинов да пристъпи към операцията, с проф. д-р Троянова съставят план, така че да бъде избран най-подходящия момент. Причината е, че терапията за онкологичното заболяване понижава имунитета и повишава многократно риска от инфекции.

Кинезитерапевти се включват в рехабилитацията

„Имаме голям опит в такива, особено тежки случаи (клиниката ни е референтен център за България) и успяхме да извършим сложно ревизионно протезиране, благодарение на което възстановихме ставата. Пациентът вече прави първите си крачки и вярвам, че с помощта на кинезитерапевтите ще се възстанови дотолкова, че да може сам да се обслужва и да не бъде в тежест на близките си“, обнадежден е известният ортопед. Благодарение на рутината, която притежават специалистите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, сложната операция е извършена само за час и половина и с минимална кръвозагуба, което е ключово при тежко увредени пациенти.

Днес мъжът ще бъде изписан от Клиниката по ортопедия и травматология, и още от утре ще продължи лечението си в Клиниката по медицинска онкология на болницата.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -