сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗамениха бедро и коляно с протеза в уникална операция

Замениха бедро и коляно с протеза в уникална операция

Уникална мега протеза позволи на онкоболен пациент с костни метастази за проходи отново. Операцията бе извършена от екип травматолози в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, начело с проф. д-р Пламен Кинов. В нея се включи и съдовият хирург д-р Николай Величков от Национална кардиологична болница. Хирургичната интервенция е рядка и изключително рискова.

Костни метастази разрушават стави в единия крак

71-годишният пациент е с рак на белия дроб и на ларинкса. В началото на годината се оказва, че има туморна метастаза и в единия крак. В резултат на злокачественото образувание в крайника получава счупване на бедрото и от април месец тази година е неподвижен и на легло. Целта на операцията е да му позволи да се движи и да живее без болка. При нея бяха отстранени бедрото и част от коляното, а на тяхно място беше поставена голямата протеза.

„Операцията е изключително рискова. От една страна са двата карцинома, които много утежняват състоянието на човека. От друга – при образните изследвания установихме, че туморът е прораснал към съдово нервния сноп на коляното и затова се нуждаем от съдов хирург, за да го освободим безопасно и без излишен риск“, обяснява проф. д-р Кинов.

Цялата метастаза и прилежащата кост се заменят с мега протеза

При операцията се отстранява цялата метастаза и прилежащата кост и се заменя с мега протеза – имплант изработен, за да замести липсващото бедро. „В случая, поради това че метастазата беше близо до коляното извършихме едновременно отстраняване на засегнатото дистално бедро и смяна на коленната става. Операцията мина без проблеми и инциденти, пациентът ще може да ходи отново още от днес“, обнадежден е опитният травматолог.

Не за първи път проф. Кинов изправя на крака пациент, за който медицината е изглеждала безсилна. Повече от месец той и екипът му от Клиниката по ортопедия в ИСУЛ са се готвили за сложната операция.  В момента състоянието на 71-годишния мъж от София е добро и специалистите от Клиниката по физиотерапия и рехабилитация правят първи опити да го раздвижват.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -