четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРанни симптоми при рака на белия дроб и лечение според стадия

Ранни симптоми при рака на белия дроб и лечение според стадия

Ракът на белия дроб е едно от най-често диагностицираните онкологични заболявания. Другият неприятен факт е, че много голяма част от пациентите се откриват късно, в напреднал стадий – почти 3/4. Затова и смъртността при тази диагноза е висока – 20% от общо при онкологичните диагнози. 

Ранното откриване на рака на белия дроб е ключово за успеха на лечението, затова е важно да познаваме основните симптоми. За съжаление навременната диагностика е доста труден процес, главно защото няма надеждни скринингови методи за откриването на тези тумори. Изследванията, с които се открива, не са от най-лесните и безпроблемните, не са и евтини (компютърна томография, бронхоскопия).

Кои са основните причини за рака на белия дроб?

Освен това е възможно рентгеновата снимка първоначално да покаже затъмнение и да породи съмнение за рак, а впоследствие да се окаже, че е нещо безобидно. Като се има предвид, че почти 90% от тези онкоболни са активни пушачи или дългогодишни пасивни пушачи, че са хора, работили в замърсена среда (строителство, някои производства), основната препоръка е да се следят именно тези рискови групи. За  възникване на заболяването влияят още професионална експозиция в продължение на години на азбест, хром, арсен, никел, силиций, кадмий, радон и др. опасни вещества.  наличие на предходни белодробни заболявания като ХОББ, белодробна фиброза. Трябва да се вземе предвид пасивното пушене и някои генетични фактори.

На кои симптоми трябва да се обърне внимание

Общопрактикуващите лекари познават добре заболяването и тяхната роля има особена тежест, казва д-р Красимир Койнов, началник на Клиника по медицинска онкология в МБАЛ “Сердика”. Именно на тях хората споделят първо своите проблеми и съмнения. Лекарят трябва да умее да изслуша пациента, да снеме подробна анамнеза, да проведе физикален преглед и да го насочи към подходящи изследвания. 

Ракът на белия дроб настъпва без симптоми

 За бързо поставяне на диагнозата леарят се ориентира първо по симптоматиката.

 Признаците може да се групират в 4 групи:

  • Симптоми, свързани с първичния тумор: над 70% от пациентите съобщават за кашлица, задух, гръден дискомфорт;
  • Симптоми, свързани с вътрегръдното разпространение и обхващане на различни нерви;
  • Симптоми, свързани с далечни метастази – костни, чернодробни, в главния мозък и др.
  • Симптоми, които се появяват заради паранеопластични синдроми – хиперкалциемия, Синдром на Кушинг, миастенен синдром, периферна невропатия и др.

При преглед на пушачите личният лекар трябва да търси промяна в обичайната кашлица, например ако тя е станала по-интензивна или се е променила като характер. Симптоми, които продължават над 15 дни въпреки лечение на кашлицата или предполагаемия бронхит, също може да подсказват по-тежко заболяване. 

С кои изследвания се поставя диагнозата пи рак на белия дроб

За поставяне на първичната диагноза водеща е образната диагностика, компютърната томография е стандартен метод. Кръвните показатели не са толкова показателни. При подозрителна находка – наличие на тумор в белите дробове пациентът следва да бъде насочен към белодробен специалист или към специализирано лечебно заведение. Потвърждаване на диагнозата става чрез хистологично изследване – най-често това е бронхоскопия, но има и други методи.

Компютърен томограф помага за ранна диагноза при рак на белия дроб

Определянето на точния вид на тумора чрез хистологично изследване е важно за терапевтичното поведение. Отразява се и стадият, защото това също е определящо за лечението. Тази прецизна диагностика, както и определянето на терапевтичния подход, се извършва от мултидисциплинарен екип.

Лечение на рака на белия дроб според стадия

Лечението в първи и втори стадий, когато процесът още е локализиран, е предимно с локални методи – хирургия и лъчелечение.

При локално авансирал процес със засегнати околни структури, може да се проведе лъче-и химиолечение. Като следваща стъпка в терапията при тези пациенти може да приложим имунотерапия, която съществено удължава периода на ремисия.

Рак на белия дроб – кои са новостите в лечението

Четвърти стадий има, когато метастатичният процес е напреднал. Тогава основен лечебен подход е системната лекарствена терапия (химиотерапия), която все още представлява гръбнака на терапията при метастазирал белодробен карцином.

През последните години новостите в лечението са свързани основно с таргетната терапия и имунотерапията. Развитието име е много бурно, вече има 10 таргета, за които са разработени препарати. Някои от тях още са на етап клинични проучвания, но до 5 г. се очаква да удвоим броя на пациентите, които се лекуват по този начин.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -