вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНова диета може да блокира растежа на ракови клетки

Нова диета може да блокира растежа на ракови клетки

Развитието на рака може да бъде намалено с помощта на диети, в които липсва серин. Това е извод от проучване, публикувано наскоро в Nature Communications. Серинът е аминокиселина, която се съдържа в някои продукти, а в малки количества се синтезира и в организма. Храни, в които се съдържа в по-големи количества, са месо,  фъстъци, млечни продукти и соеви продукти. Условие за образуване на серин е наличието на глицин, витамини В3 и В6. Раковите клетки използват аминокиселината, за да се хранят. 

Резултатите от проучването, финансирано от Cancer Research UK, обаче не бива да се тълкуват директно като съвет към онкоболните да ограничат приема на тези продукти като вид лечение от рак. За съжаление нещата не са толкова прости! Ограничаването на храни със серин не работи при всички видове рак, защото някои туморни клетки са се научили сами да произвеждат от аминокиселината, особено тези с KRAS мутация, която се среща при някои трудно лечими ракови заболявания. 

Комбинацията от диета плюс лекарства дава обещаващи резултати

По-надежден бил резултатът, когато ограничаването на количеството серин в диетата се комбинира с лекарство, което пречи на организма да го синтезира. Подобен подход бил тестван при опитни мишки и показал положителни резултати. Успял да намали растежа на туморните клетки при различни разновидности на рак на червата.

Така учените се надяват да намерят нов подход за лечение на рака чрез потискане на образуването и усвояването на серина в организма на онкоболните. Дали е възможно ограничаването на серина ще бъде проверено първо при здрави хора. 

Диета плюс витамин С ефективна срещу рак на дебелото черво

Аминокиселината серин е един от градивните елементи за производството на протеини. Раковите клетки са по-зависими от серина, отколкото здравите заради техния ускорен растеж. Туморните клетки се делят неконтролируемо, което е свързано и с образуването на метастази. Оказва се обаче, че това може да е слабост, която може да бъде използвана за лечение на рак.

Диета плюс лекарство потиска деленето на раковите клетки

Учени от Института „Франсис Крик“ под ръководството на проф. Карън Вусден от Cancer Research UK , извършили научния експеримент и проверили дали ограничаването на серина в диетата в комбинация с лекарство с работно име PH755, което пречи на раковите клетки да произвеждат аминокиселината. Това показало, че такъв комбиниран подход може ефективно да блокира растежа на ракови клетки. Растежът на раковите клетки бил потиснат както в лабораторни клетъчни култури, така и в органоиди – 3D модели на тумори, които имитират част от сложността на органите.

Гладуването при рак е вредно, отключва имунодефицит

Друга обнадеждаваща новина е, че лекарството PH755, което се добавя, има малко странични ефекти при животинските модели.

Експертите отдавна проучват възможности да се подобри лечението на рака с помощта на различни диети. Опитите им се основават на разбирането на влиянието на различните хранителни вещества върху туморите. Трябва обаче да се изучи много внимателно как ограничаването или контролирането им може да се превърне в нов лечебен подход срещу рака. Целта на последното проучване, цитирано по-горе, е да послужи за разработване на терапия, подобна на таргетираните, които се прилагат сега за някои видове тумори. Персонализирането на диетата на всеки пациент, съобразена с хранителните нужди на рака, би могло, в добавка с други лекарства, може да даде на хората най-добрата възможност да реагират на лечението. 

Новият подход ще може да се комбинира с химиотерапия

Ето какво казват самите учени. Професор Карън Вусден, Cancer Research UK: “Учените се надяват, че този двустранен подход може да работи при редица ракови заболявания, включително тези с KRAS мутации, и може да осигури допълнителен начин за справяне със заболяването заедно с прилагани сега подходи като химиотерапия.

Мишел Мичъл, главен изпълнителен директор, Cancer Research UK: „Обнадеждаващо е да се види потенциалът за насочване на хранителните нужди на рака за подпомагане на лечението на болестта. Важно е да се помни, че това са ранни изследвания при мишки и клетки, а хората с рак не трябва не променят само заради това начина си на хранене. Първо трябва да се докаже, че този подход работи и при ракови заболявания при хората.“

Източници: Cancer Research UK

Journal reference:

Tajan, M., et al. (2021) Serine synthesis pathway inhibition cooperates with dietary serine and glycine limitation for cancer therapy. Nature Communications. doi.org/10.1038/s41467-020-20223-y.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -