неделя, 26 март, 2023
- Реклама -
НачалоГладуването при рак е вредно, отключва имунодефицит
Array

Гладуването при рак е вредно, отключва имунодефицит

Възможно ли е подсилване на имунната система при рак? Това е въпрос, който всеки онкоболен си задава, тъй като едно от първите неща, които научава, е, че мутиралите злокачествени клетки някак си успяват да се изплъзнат от имунната система. За съжаление нещата не са толкова прости, казва д-р Велизар Шиваров, имунолог и началник на Лаборатория по Клинична имунология в Софиямед. Много онкоболни попадат под влияние на недобросъвестни реклами на хранителни добавки, които внушават, че имат ефект върху имунитета при рак. Добре е да се знае, че действието на добавките не се проверява в проучвания и търговците нарушават закона, ако излизат с твърдения за какъвто и да е лечебен ефект.

Какво казва науката по въпроса за подсилване на имунитета при рак? Добре е да се знае, че някои полезни за здравите хора вещества, витамини, при онкоболните хранят всъщност самия тумор или раковите клетки, които още не са се проявили. Диагнозата рак не означава, че нашата имунна система е слаба, освен при хора с имунодефицити или такива, които приемат лекарства за потискане на имунната система (имуносупресори). Повечето хора развиват рак в късна възраст, след като имунната им система ги е пазила дълги години. Въпрос на биологично развитие и малшанс, отбелязва д-р Шиваров. Ето какво коментира той в интервюто.

Д-р Шиваров, може ли да се подпомогне на имунитета с имуностимуланти или добавки?

По отношение на рака имунната система има двуяка роля – както да предизвиква, така и да не предизвиква отговор, тъй като нейната прекалена активност покачва риска от автоимунни заболявания. Няма вещества и лекарства, за които да е сигурно доказано, че стимулират имунния отговор към рака, освен имунотерапията като голям пробив през последните години. Става дума за научно доказани подходи, които са триумфално откритие на медицината и се прилагат при определени пациенти в онкологияга, за които тя е подходяща. Това се преценява със съответните изследвания. Всичко друго е недоказана хипотеза. Не е коректно да се сравнява нещо, което е плод на интелектуалния труд на много хора, с друго, което се основава само на вярата.

Разбираемо е желанието на хората да контролират болестта чрез добавки или храна. За съжаление няма диета, която да доказано да помага при рак. Единствено се знае, че болният не бива да гладува, защото създава едно от състоянията на имунодефицит. Имунната система е плод на анаболните процеси в организма. Когато човек не се храни, не позволява на организма си да има ресурси, да изгради компонентите на имунната система. Все едно да не си храниш армията. Всяка една банална инвазия може да го убие.

Проф. Момеков: Няма добавка, която да лекува рак!

Кое още помага при рак?

Физическата активност помага, тъй като раковите клетки са чувствителни към бързото спадане на кръвната захар. Това се получава когато човек има малко по-интензивна физическа активност. Смята се, че с такива усилия болните може да подобрят продължителността на живота си с до 20%. Друго, което хората могат да контролират, са вредните фактори – пушене, алкохол, затлъстяване. Най-добре е да се откажат от вредните навици преди да се е стигнало до заболяване.

Имунотерапии дават нови възможности за лечение на рак

Има ли лекарства, които пазят от рак?

Имаше голями надежди, че някои от нестероидните противовъзпалителни средства като аспирин например, може да помогнат срещу колоректалния рак (рак на дебелото черво). Този тумор също се предхожда от хронично възпаление, продължило години. Някои проучвания сочат, че аспиринът помага, но други не стигат до такъв извод. Към този момент няма сигурни данни, че някое от тези вещества предпазва от рак.

Затова пък е добре известно, че хора с активен тумор не бива да приемат някои витамини, например фолиева киселина или витамин В12. В САЩ много храни са с добавена фолиева киселина, защото тя е важна за редица функции в организма. Не и когато имате рак. Не си назначавайте сами добавки, а се вслушайте в съветите на своя лекар! При онкологично заболяване онкологът или хематологът (при заболявания на кръвта) трябва да бъде най-довереното лице на пациента и да знае всичко, което той приема. Много е важно изграждането на такава доверена връзка между специалиста и болния.

В крайна сметка медицината успява да овладява все повече тумори, постига се ремисия и човек трябва да се научи да живее с рака. Има и моменти, когато пациентът трябва да приеме, че медицината не може повече да му помогне. Единствената възможна помощ  в такива случаи са палиативните грижи.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -