Аспиринът трябва да се дозира според телесното тегло

PRINT
лекарства хапчета

Аспиринът е едно от най-популярните лекарства в света, защото се прилага както срещу температура, болка и настинка, така и за профилактика на инсулт или инфаркт заради неговите кръворазреждащи качества. 

Ацетил-салициловата киселина, която е основното действащо вещество в аспирина, може да предотврати инфаркт или инсулт. Тя инхибира агрегацията на тромбоцити чрез необратимата блокада на ензима СОХ-1. Това води до почти пълно инхибиране на производство на тромбоксан при тромбоцитите, което от своя страна намалява риска от образуване на тромби.

Ефектът за предпазване от инфаркт или инсулт е научно доказан от 1988 г. и не е оборен до наши дни. За целта по медицински стандарт се използват ниски дози, най-често таблетки по 50-100 милиграма на ден.

Дозата от 100 мг не е достатъчна, ако тежите над 70 кг

Нов анализ обаче показва, че дозата трябва да се съобрази с телесното тегло на пациента, за да се постигне този антитромботичен ефект. Масово предписваната доза от 100 мг не е достатъчна за хора с тегло над 70 кг, става ясно сега от публикация в британското медицинско списание „Лансет“.

По-високите дози от 500 или 1000 милиграма се използват като единични дози за третиране на болката и като противовъзпалителна терапия (ревматизъм).  За блокирането на тромбоцитите обаче е достатъчна значително по-ниска дневна доза.

Аспиринът пази от нов инсулт, ако се вземе веднага след първия

В САЩ поради специфичната система за измерване на теглото често се  използва таблетка от 81 мг дневно, а в страните с друга метрична система обикновено 50 или 100 милиграма. Ниската дозировка намалява риска от кървене (в стомаха, червата) и увреждане на бъбреците.

Това схващане обаче бе преобърнато с оповестяването на резултатите от мега анализа на Питър Ротуел от Центъра за профилактика на инсулт и деменция към Оксфордския университет. Той и неговите съавтори прегледали данните на 117,279 участници в клинични проучвания за първична профилактика на остра сърдечно-съдови заболявания с аспирин в обичайната ниска дозировка.

Ефектът от таблетката с 75 мг аспирин за предотвратяване на сърдечно-съдови инциденти намалява с увеличаване на телесното тегло, съобщават на 4 август 2018 г. учените в “Лансет”. Според анализа тази дозировка наистина намалила риска с 25% при хората с телесно тегло от 50 до 69 килограма. При по-пълните обаче такава защита не се получавала.  

Висока доза при по-пълните, ако няма риск от странични ефекти

„Ниските дози аспирин – 75 до 100 милиграма, са ефективни за предотвратяване на остри сърдечно-съдови инциденти само при хора с тегло под 70 кг. Тази доза не е постигнала нужния ефект при 80% от мъжете и 50% от жените с телесно тегло по-голямо от 70 кг. От друга страна по-високите дози – 300-325 мг или 500 мг постигат ефект само при хора с над 70 килограма телесно тегло”, поясняват изследователите.

Принципът „една доза за всички“ не се препоръчва именно поради тези изводи, наложени от мета-анализа, подчертават експертите.

Разбира се, остава да се прецени дали хората, които приемат по-голяма доза всеки ден, защото са с по-високо телесно тегло, не са заплашени от странични ефекти.

При използването на ацетил-салициловата киселина за превенцията на рака трябва да се прилага същият подход както при профилактиката на сърдечно-съдовите инциденти, отбелязват учените.

Учени излязоха с нови препоръки за употреба на аспирина

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Аспиринът трябва да се дозира според телесното тегло беше последно модифицирана от: август 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *