петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАспиринът трябва да се дозира според телесното тегло

Аспиринът трябва да се дозира според телесното тегло

Аспиринът е едно от най-популярните лекарства в света, защото се прилага както срещу температура, болка и настинка, така и за профилактика на инсулт или инфаркт заради неговите кръворазреждащи качества. 

Ацетил-салициловата киселина, която е основното действащо вещество в аспирина, може да предотврати инфаркт или инсулт. Тя инхибира агрегацията на тромбоцити чрез необратимата блокада на ензима СОХ-1. Това води до почти пълно инхибиране на производство на тромбоксан при тромбоцитите, което от своя страна намалява риска от образуване на тромби.

Ефектът за предпазване от инфаркт или инсулт е научно доказан от 1988 г. и не е оборен до наши дни. За целта по медицински стандарт се използват ниски дози, най-често таблетки по 50-100 милиграма на ден.

Дозата от 100 мг не е достатъчна, ако тежите над 70 кг

Нов анализ обаче показва, че дозата трябва да се съобрази с телесното тегло на пациента, за да се постигне този антитромботичен ефект. Масово предписваната доза от 100 мг не е достатъчна за хора с тегло над 70 кг, става ясно сега от публикация в британското медицинско списание „Лансет“.

По-високите дози от 500 или 1000 милиграма се използват като единични дози за третиране на болката и като противовъзпалителна терапия (ревматизъм).  За блокирането на тромбоцитите обаче е достатъчна значително по-ниска дневна доза.

Аспиринът пази от нов инсулт, ако се вземе веднага след първия

В САЩ поради специфичната система за измерване на теглото често се  използва таблетка от 81 мг дневно, а в страните с друга метрична система обикновено 50 или 100 милиграма. Ниската дозировка намалява риска от кървене (в стомаха, червата) и увреждане на бъбреците.

Това схващане обаче бе преобърнато с оповестяването на резултатите от мега анализа на Питър Ротуел от Центъра за профилактика на инсулт и деменция към Оксфордския университет. Той и неговите съавтори прегледали данните на 117,279 участници в клинични проучвания за първична профилактика на остра сърдечно-съдови заболявания с аспирин в обичайната ниска дозировка.

Ефектът от таблетката с 75 мг аспирин за предотвратяване на сърдечно-съдови инциденти намалява с увеличаване на телесното тегло, съобщават на 4 август 2018 г. учените в “Лансет”. Според анализа тази дозировка наистина намалила риска с 25% при хората с телесно тегло от 50 до 69 килограма. При по-пълните обаче такава защита не се получавала.  

Висока доза при по-пълните, ако няма риск от странични ефекти

„Ниските дози аспирин – 75 до 100 милиграма, са ефективни за предотвратяване на остри сърдечно-съдови инциденти само при хора с тегло под 70 кг. Тази доза не е постигнала нужния ефект при 80% от мъжете и 50% от жените с телесно тегло по-голямо от 70 кг. От друга страна по-високите дози – 300-325 мг или 500 мг постигат ефект само при хора с над 70 килограма телесно тегло”, поясняват изследователите.

Принципът „една доза за всички“ не се препоръчва именно поради тези изводи, наложени от мета-анализа, подчертават експертите.

Разбира се, остава да се прецени дали хората, които приемат по-голяма доза всеки ден, защото са с по-високо телесно тегло, не са заплашени от странични ефекти.

При използването на ацетил-салициловата киселина за превенцията на рака трябва да се прилага същият подход както при профилактиката на сърдечно-съдовите инциденти, отбелязват учените.

Учени излязоха с нови препоръки за употреба на аспирина

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -