понеделник, 4 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУчени излязоха с нови препоръки за употреба на аспирина

Учени излязоха с нови препоръки за употреба на аспирина

Американските служби за здравна профилактика препоръчват на всички хора между 50 и 59 г. да вземат всекидневно ниски дози аспирин за предотвратяване на инфаркт и инсулт. В тази възрастовата група рискът от сърдечно-съдови заболявания е повишен.

Аспирин, вземан над 10 г., пази от рак на дебелото черво

От тази препоръка има и друга полза – ако приемате аспирин в продължение на 10 г. или повече, можете да намалите риска от рак на дебелото черво. При хората на 60-69 години решението за редовен прием на аспирин трябва да се разглежда според индивидуалните обстоятелства. Противно на предишните препоръки, новите излизат със заключението, че при хората под 50 и над 70 години няма достатъчно доказателства за полза от редовният прием на ниски дози.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Малки дози аспирин пазят бременните от опасно усложнения 
Аспирин и ибупрофен лекуват депресия 
Аспирин и ибупрофен помагат, когато антибиотиците са безсилни 

Разрежда кръвта и бори възпаленията

Аспиринът е известен отдавна на медицината като противовъзпалително и обезболяващо лекарство. Той разрежда кръвта, което намалява риска от инсулт и инфаркт, тъй като се предотвратява образуването на кръвни съсиреци (тромби).

Аспиринът често се предписва на пациенти, които вече са претърпели инсулт или инфаркт, за да се избегне рецидив. Експертите обаче все още спорят дали да се препоръчва аспирин за предотвратяване на първи подобен инцидент.

Основните опасения са свързани с това, че при редовен прием при някои хора има риск от вътрешен кръвоизлив. Затова първо се консултирайте с личния си лекар, ако по ваша инициатива искате да започнете да приемате редовно аспирин.

Източник: medicalnewstoday.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -