Аспирин и ибупрофен помагат, когато антибиотиците са безсилни

PRINT
хапче лекарства

Изненадващо се оказа, че аспиринът и ибупрофенът могат да помогнат там, където антибиотиците са безсилни. Двата популярни препарата, използвани главно като обезболяващи, се борят успешно с инфекциите, причинени от супербактерии. Австралийски учени открили, че някои противовъзпалителни лекарства имат неочакван страничен ефект – не позволяват на бактериите да се размножават.

Откритието е направено в Университета на Уолонгонг, пише в. „Индипендънт“. Екипът учени там призовава да се обърне специално внимание на противовъзпалителнити и болкоуспокояващи хапчета, които често се предписват при артрит и заболявания на очите. Става дума за нестероидните противовъзпалителни лекарства като аспирин и ибупрофен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекари ще лекуват гнева… с аспирин
Защо лекарствата понякога не действат
Болкоуспокояващите пазят от два вида кожен рак
Правила как да пием болкоуспокояващи
Тестват нова терапия срещу рак – червено вино и аспирин

Описаните нови свойства на този клас лекарства дават надежда за разработването на нови антибиотици. Експертите демонстрирали, че бромфенак, карпрофен и ведапрофен забавят разпространението на бактериите. Освен това схемата на тяхното въздействие е коренно различна от тази на антибиотиците.

Те се блокирали части на бактериите, известни като протеини за плъзгащо затваряне на ДНК. Тези протеини подобряват процеса на репликация на ДНК. Ако нещо ги блокира, бактериите не могат да се размножават и накрая умират.

Източник: Independent

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Аспирин и ибупрофен помагат, когато антибиотиците са безсилни беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *