четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниАспирин и ибупрофен утрояват преживяемостта при някои видове рак

Аспирин и ибупрофен утрояват преживяемостта при някои видове рак

Аспирин и ибупрофен могат да утроят преживяемостта при пациенти с рак на мозъка, главата и шията. Това съобщават учени от Университета на Калифорния, след като провели поредица от проучвания. Те отчели преживяемостта на болните 5 г. след поставяне на диагнозата. Изводите им са публикувани в Journal of Experimental Medicine.

Ефектът от лечението скача от 25% на 78%

имунотерапия химиотерапияСтатистиката на техните наблюдения показва повишаване на ефективността на лечението от 25% на 78%, т.е. с над 50%. Положителният ефект на популярните болкоуспокояващи лекарства е наблюдавана при пациенти, които били носители на мутиралия ген PIK3CA.

Според учените това е свързано с факта, че двете популярни лекарства аспирин и ибупрофен, които спадат към групата нестероидни противовъзпалителни средства,  успяват да променят мутиралия ген PIK3CA. При онези пациенти, чийто ген в тумора не е бил променен, болкоуспокояващите нямали ефект.

Парацетамол, ибупрофен или аспирин – кога какво да изберем

Лекарствата променят активността на мутиралия ген PIK3CA

Нестероидните противовъзпалителни средства са клас лекарства, които не само намаляват болката, но и могат да лекуват възпалението. Аспирин и ибупрофен са най-често използваните препарати от тази група. Друго популярно болкоуспокояващо – парацетамол, действа по различен начин и не е включен в проучването.  

Резултатите ясно сочат, че употребата на нестероидни противовъзпалителни средства може значително да подобри резултатите не само при пациенти с рак на главата и шията, но и при пациенти с други видове рак, които имат PIK3CA мутация. Това заяви д-р Дженифър Гранис, професор по хирургия на главата и шията и старши автор на доклада. Ползата от тях е очевидна и може да окаже положително въздействие върху човешкото здраве, подчертава тя.

Учените проучили досиетата на 266 пациенти от Медицинския център на Университета в Питсбърг, чиито тумори са били  хирургично отстранени.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Потиска се отделянето на възпалителна молекула – простагландин Е2

Сред пациентите, които редовно използват болкоуспокояващи от тази групи, 93% са употребявали аспирин в някакъв момент. Повечето от пациентите в проучването започват да го приемат редовно, след като са били диагностицирани с рак.

Въпреки че още не е доказано окончателно, как приемането на аспирин и ибупрофен може да подобри преживяемостта при рак, авторите на проучването имат хипотеза. Те смятат, че тези лекарства блокират растежа на туморите на главата и шията чрез намаляване на отделянето на една  възпалителна молекула – простагландин Е2. 

6 важни промени в начина на живот, ако е поставена диагноза рак

Възпалението играе наистина важна роля при онкологичните заболявания. То ускорява разпространението и деленето на раковите клетки, пояснява проф. Джъстин Стебинг от Imperial College London.

Проучванията на пациенти с рак на дебелото черво, на гърдата и други тумори сочат, че противовъзпалителните средства могат да бъдат полезни при тумори с определени генетични мутации. Учените посочват също, че тези медикаменти действат също и върху два ензима: протеините COX и PI3K. Необходими са още проучвания, за да се види дали на някои онкоболни трябва да започне да се препоръчва прием на аспирин и ибупрофен, както и в какви дози трябва да бъдат тези лекарства.

Източник: Индипендънт

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -