четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно6 важни промени в начина на живот, ако е поставена диагноза рак

6 важни промени в начина на живот, ако е поставена диагноза рак

Докторе, какво бихте направили, ако ви поставят диагнозата рак? Мой приятел зададе този въпрос и тогава се замислих какво да му отговоря, пише в сайта си д-р Марк Хайман, директор на Клиничен център по функционална медицина в Кливланд.

Ракът е резултат от неправилния начин на живот. Стига се до момент, когато имунната система не може да се пребори с туморите. Науката вече е посочила доста неща, които можем да направим, за да попречим на рака да се развие. А хората, които вече имат тумор, могат да се борят за ограничаването на развитието му.

Ето какво бих направил, ако ми поставят диагноза рак, казва д-р Хайман. Той съветва онкоболните сериозно да помислят върху тези промени. 

1 Откажете се от захарта!

Тя е храна за туморите и до известна степен е виновна за диабета. Имайте предвид, че брашното в организма също се преобразува до захари. Най-негативно влияе бялото брашно, което бързо вдига кръвната захар. Средният американец консумира около 152 кг захар и около 146 кг брашно годишно. Диабетът засяга над 1,7 милиарда души по света. До 2020 г. един от двама американци ще боледува, като 90% от тях няма да бъдат диагностицирани. Известна е връзката между проблемите с инсулина и кръвната захар от една страна, и рака от друга. Затова контролирайте нивата на инсулина с диета, която има високо съдържание на фибри. Богата е на истински, свежи, непреработени храни. Намалете до минимум или елиминирайте захарните, преработените храни, които повишават инсулина.

Д-р Дийн Орниш доказва, че промените настъпват още  три месеца след кардинална промяна на всекидневното меню. То включва прясна храна, основно растителна. След този срок е установена благоприятна промяна при повече от 500 гена, които могат да блокират рака. Изключват се гените, които отключват рака. Няма лекарство, което може да постигне това!

Пет вида рак растат бясно, когато им даваме захар

2. Проверете се за хранителна непоносимост и чувствителност

Публикация в списанието на Американската медицинска асоциация твърди, че скритата чувствителност към глутен увеличава риска от сърдечни заболявания и рак. Най-честите причини за хранителни алергии, свързани с инсулиновата резистентност, са млечните продукти и глутенът.  Изключването им от диетата (само при хората, при които това е необходимо) позволява на възпалените черва да се лекуват.

3. Вземете мерки срещу възпаленията в организма

Именно този тип процеси са в основата на повечето хронични заболявания, включително и на рака! Всъщност, възпалението, което излиза извън контрол, води до инсулинова резистентност. която, както сега знаем, е основният фактор при всички тези заболявания, с изключение на автоимунността и алергията. Инсулиновата резистентност провокира дори още повече възпаления и това обърква повечето биологични процеси.  Ако имате този проблем, освен елиминирането на храните, към които евентуално имате хранителна чувствителност и захарта, яжте продукти, които действат противовъзпалително. Те съдържат много омега-3 като свободно отглеждана риба и ленено семе.

Чести инфекции в носа са една от първопричините за пропускливи черва

4. Подобрете здравето на стомашно-чревния тракт

Ракът често е свързан с проблеми в тази област. Става дума не само за рака на дебелото черво, но и за много други ракови заболявания. В момента се правят проучвания за връзката между чревния микробиом и рака на гърдата, както и рака на простатата. В случая не просто трябва да се избягват храни, които провокират възпаления. Нужно е в диетата да се добавят пробиотици и пребиотици. Като добавки може да се вземат много фитонутриенти като куркумин (съдържа се в куркумата, но го има и като хранителна добавка) и ресвератрол (съдържа се в тъмното грозде). Те действат противовъзпалително и влияят благоприятно на състоянието на червата.

5. Избягвайте контакта с вещества, които са токсични

Дори в пъпната връв на средностатистическо новородено в САЩ се откриват 287 химикала. 217 от тях са невротоксични в по-големи концентрации. Тоест те са отрова за нервите или нервните клетки. Химичните вещества, на които тези деца са били изложени, включват пестициди, фталати, бисфенол А, вещества, които блокират горенето и тежки метали като живак, олово и арсеник. Въпреки че широко се използват за производството на предмети за бита, тези химикали оказват силно негативен ефект върху човешката биология. Увреждат нервната система и увеличават риска от рак. Наскоро се установи, че допринасят и за затлъстяването, тъй като объркват метаболизма.

Има доста информация за това, как токсините от околната среда влияят върху здравето. Въпреки че някои вещества в малки количества се смятат за безопасни и са разрешение за влагане в предмети от бита, трябва да се има предвид, че понякога те се натрупват. Освен това при онкоболните имунната система е отслабена от болестта и те трябва да са по-предпазливи и внимателни от здравите хора.

Минерални соли и пробиотици чистят токсините

6. Заредете се с положителни мисли, за да подкрепите имунната си система!

Лесно е да се каже, но трудно да се направи в истинския смисъл. Не става дума просто формално да си повтаряте положителни самовнушения. Става дума за цялостна промяна на начина на мислене, за справяне със страховата невроза и депресивните настроения. Вече е  научно доказано това, което знаем интуитивно – че начинът, по който живеем, качеството на отношенията ни с другите хора, храната, която ядем, и начина, по който се отнасяме към тялото си, имат много по-определящо влияние за здравето, отколкото гените. Не пренебрегвайте тази стратегия! Тя е важна колкото и описаните преди нея. Заслужава си още да помислите дали спите достатъчно (нуждата от сън е индивидуална), дали успявате да контролирате стреса във всекидневието и дали правите достатъчно физически упражнения.

Важното е да разберете кое работи във ваша полза, да разработите план да се придържате към него. Консултирайте се и с лекаря, който ви наблюдава! “Всички се надяваме, че един ден ще бъде разработено чудотворно лечение на рака. Но има неща, които може да направим още сега. Знаем, че така ще се борим по-успешно срещу рака и ще запазим качеството си на живот по време на болестта”, коментира д-р Хайман.

Познанията ни за генетиката на рака се променят. Проявите и ходът на рак с една и съща локализация може да са коренно различни при различните хора. Медицината вече предлага персонализирани, таргетни терапии, които отговарят на нуждите на конкретния пациент. Ако към тях се добавят и промените, които описах до тук, сигурно е, че ракът няма да е толкова страшен, посочва още д-р Хайман.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -