петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПет вида рак растат бясно, когато им даваме захар

Пет вида рак растат бясно, когато им даваме захар

Известно е, че захарта е храна за туморите. Оказва се обаче, че някои от тях консумират повече захар отколкото други. Това е основен извод от проучване в Тексаския университет на Далас. Те откриха пет вида рак, при които туморните клетки се развиват бясно, когато в организма на болния има повече захар. Заключенията на експертите може да окажат влияние върху препоръките за диета на онкоболните.

Вижте повече: Захарта е храна за туморите, избягвайте я

Първият зависим от захарта рак се оказал един от подвидовете на тумора на белия дроб. „Съществува подозрение, че много от раковите клетки са силно зависими от захарта като енергийно снабдяване. Отрихме обаче, че един специфичен вид – плоскоклетъчен карцином на белия дроб, е значително повече зависим“, коментира д-р Юнг-ван „Джей“ Ким , асистент по биологични науки и старши автор на изследването. Научната работа е публикувана в онлайн списанието Nature Communications.

Целта на Ким и неговите сътрудници първоначално била да се изследват разликите в метаболизма между два основни подтипа на недребноклетъчен белодробен рак – аденокарцином (ADC) и плоскоклетъчен карцином (SqCC). Около една четвърт от всички ракови заболявания на белите дробове са тип SqCC. Те са  трудни за лекуване с целенасочени терапии, каза Ким.

Изследователският екип проучил голяма правителствена база данни, наречена Atlas на генома на рака. В нея е събрана информация за 33 вида рак на повече от 11 000 пациенти. Въз основа на тези данни учените открили, че протеинът, отговорен за транспортирането на глюкозата (вид захар) в клетките, се откривал в много по-високи нива при рака на белия дроб тип SqCC, отколкото в тип ADC. Протеинът, наречен глюкозен транспортер 1 или GLUT1, приема глюкозата в клетките. В тях захарта осигурява основен източник на енергия и подхранва метаболизма им. GLUT1 е необходим и за нормалната клетъчна функция, като изграждащите клетъчни мембрани.

„Преди това проучване се смяташе, че метаболитните подписи на тези два вида рак на белите дробове биха били подобни, но сега разбрахме, че те са много различни“, казва Ким. „Нашите открития подкрепят идеята, че ракът не е само едно заболяване, а има много разновидности с много различни характеристики.“

„Нашите проучвания потвърдиха, че GLUT1 е силно активен в сквамозния подтип на рака. Аденокарциномът е много по-малко зависим от захарта“, коментира Ким. „Изследването е първото, което систематично показва, че метаболизмът на тези два подтипа рак е наистина различен и уникален.“

В него е проверен и ефектаът на GLUT1 инхибитор в изолирани клетки на рак на белия дроб и при мишки с двата типа недребноклетъчен рак на белия дроб.

„Когато дадехме инхибитори на GLUT1 при мишки с рак на белите дробове, плоскоклетъчният рак намаля, но не и аденокарциномът“, пояснява Ким. „Нямаше пълно унищожаване, но туморният растеж се забави. „Взети заедно, нашите открития показват, че GLUT1 може да бъде потенциална цел за нови линии на лекарствена терапия, особено за сквамозния подтип на рака.“

Още 4 вида рак са пряко свързани със захарта

Влиянието на захарта е много голямо не само при плоскоклетъчния рак на белите дробове. Ето и четири други типа рак, които се влияят от захарта: на главата и шията, на хранопровода и шийката на матката.

„Това са много различни органи и тъкани в организма. Само че по някакъв начин раковите им клетки имат сходна реакция при усвояването на глюкоза“, допълва Ким. „Тези видове рак явно консумират много захар. Една от следващите ни стъпки е да разгледаме защо е така.“

За да се изведат конкретни препоръки за ограничаване на захарта в диетата при някои видове рак, учените планират продължение на проучването с експерименти върху животни. По данни на властите в САЩ през 2015 г. всеки американец е изял над 75 кг рафинирана захар. В това количество влизат още сироп от царевица с високо съдържание на фруктоза и други подсладители.

По принцип хората в развитите страни консумират прекалено много захар. От една страна прекалената консумация на сладки неща може да отключи диабет. Оказва се обаче, че това е рисков фактор и за развитието на някои ракови заболявания, които са силно зависими от захарта. Бихме искали да можем да дадем научно становище дали сме способни да ограничим прогреса на онкологичните заболявания чрез промяна в диетата и ограничаване на захарта, обобщават американските експерти.

Източник: News-medical.net

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -