вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУчените откриха как да обърнат диабет тип 1

Учените откриха как да обърнат диабет тип 1

Учени от лабораторията Джексън в град Бар Харбор, щата Мейн в САЩ, съобщиха за открит от тях нов метод, който помага при диабет тип 1. Този диабет е автоимунно заболяване, при което се разрушават бета клетките на панкреаса. Именно те произвеждат инсулин. Затова при диабет тип 1 в организма липсва инсулин и се налага той да бъде внесен в организма с инжекция. Откритието на американските учени сега е свързано с подход, който защитава от разрушаване бета клетките.

Специалистите се надяват, че изводите им ще доведат до разработването на нови методи за борба с диабет тип 1. В основата на заболяването стои автоимунна реакция. В определен момент В-лимфоцитите активират автореактивните Т-лимфоцити, които от своя страна атакуват бета клетките, предаде UPI.com.

Разрушаването на бета-клетките в панкреса води до дефицит на инсулин. Хормонът е единственият начин, по който глюкозата в кръвта влиза в клетките, за да я ползват като гориво. Остава в кръвта и води по повишаване на кръвната захар. Без инжекциите с инсулин нараства рискът от увреждане на нервите, кръвоносните съдове и вътрешните органи.

В основата на откритието е хипотезата, че за да се предотврати автоимунната реакция, трябва да се попречи на В-лимфоцитите да задействат болестния процес.

Специалистите приложили метод с манипулация на гените, за да открият правилната мишена за въздействие. Така открили, че В-лимфоцитите включват ген, който кодира фермента AID. Той водел до създаване на мутации в хромозомите на В-лимфоцитите. При мишки без диабет, които получили AID/RAD51 инхибитор, имало много повече В-лимфоцити, потискащи автоимунната реакция на Т-лимфоцитите, която път води до автоимунния диабет. Разликата е установена при сравнение с контролна група. По принцип този подход има потенциал за приложение при всяко автоимунно заболяване, което има връзка с В-клетките, подчертават авторите на разработката. Тя е публикувана в научното издание Journal of Immunology.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -