Таргетна терапия превръща рака на белия дроб в хронична болест

PRINT
д-р Красимир Койнов

Таргетната терапия е по-ефективна от химиотерапията пр рака на белия дроб. За съжаление помага само на част от пациентите – тези, които имат специфична генна мутация, каза д-р Красимир Койнов, началник на отделението по химиотерапия в МБАЛ „Сердика“.

Ракът на белия дроб се разделя на две основни групи в според хистологичния вид – дребноклетъчен и недребноклетъчен. Най-агресивен е дребноклетъчният карцином на белия дроб (20-25% от всички случаи). Той е с друга биология, смята се дори, че при първата клинична проява вече се е разпространил в организма и затова не се препоръчва провеждане на оперативно лечение, пояснява д-р Койнов пред Credoweb.bg. Прилага се медикаментозна терапия, която при ограничените форми на заболяването се комбинира и с лъчелечение. При правилно проведена терапия, въпреки агресивността на болестта, могат да се постигнат продължителни ремисии, дори излекуване при малък процент пациенти. Дребноклетъчният рак е най-агресивен, но най-чувствителен на химиотерапия. Това са недиференцираните тумори с бързо делящи се клетки и затова химиотерапията е ефективна – тя действа само на делящите се клетки.

Ракът на белия дроб настъпва без симптоми

Недребноклетъчният рак се дели на няколко хистологични видове

лечението на рака на белия дроб е трудно.Останалите 80-75% от рака на белия дроб е голямата група на недребноклетъчния рак, в която се включват няколко хистологични варианта. Тези тумори се характеризират с по-бавно развитие и по-добра диференцираност, но за сметка на това са по-слабо податливи на химиотерапия.

Стадият при поставяне на диагнозата е решаващ за определяне на терапията при недребноклетъчните тумори. В по-ранните стадии може да се прилагат локални методи на лечение – оперативно лечение или при противопоказания – лъчелечение, посочва д-р Койнов. Основен критерий за извършването на хирургичната интервенция е възможността първичният тумор да се отстрани радикално заедно със засегнатите регионални лимфни възли. Ако това не може да се извърши, не се пристъпва към оперативно лечение. В граничните по отношение резектабилност тумори, може да се започне първоначално с химиотерапия, за да се намали размерът на тумора и така да се постигне последваща радикална операция.

Пациентите в напреднал стадий се лекуват изключително с химиотерапия, но тя има изцяло палиативен характер. Все още лекарственото лечение не може да излекува болни с метастазирал недребноклетъчен рак на белите дробове. За съжаление българите не ценят достатъчно здравето си, докато не го загубят, смята специалистът. Често не обръщат внимание на ранните симптоми, а това води до откриване на заболяването в по-късен стадий. Има и грешки в нашата здравна система – при първия контакт на пациента с джипито не се мисли за рак, назначава се лечение за бронхит, пневмония или нещо друго. Това забавя болния понякога с месеци. Колкото по-късно се открие заболяването, толкова по-лоша е прогнозата.

На Конференцията по медицинска онкология, която се проведе в София на 24-26 април, бе изнесен случая на пациентка, която живее 6 г. с рак на белия дроб. За късмет, тя има такава генна мутация в туморните клетки, която се повлиява много добре от таргетна терапия. Това е много скъпо лечение – около 50 000 лв. годишно, но се изплаща от здравната каса.

Дребноклетъчният рак на белия дроб е по-агресивен

Таргетната терапия е най-новото лечение на рака

таргетна терапия при ракТя обаче е подходяща само за част от пациентите – изследванията им трябва да покажат, че имат специфична генна мутация. При пациенти с недребноклетъчен рак на белите дробове тя е с честота 9.2%. Следователно от 100 пациенти с това заболяване, 9-10 от тях ще са носители на мутацията и могат да получат таргетна терапия. Тя е много по-ефективна и по-добре поносима от химиотерапията.
Откриването на генната мутация става чрез изследване на туморни биомаркери. Именно те определят дали таргетната терапия ще бъде ефективна или не. Развитието на медицината в тази насока е все още в своето начало и за сега стандартизираните и валидирани маркери са само няколко. Откриването на голям брой такива туморни биомаркери и създаване на съответни медикаменти ще доведе до революция в лечението на злокачествените заболявания.

В България според статистиката все още преобладават пациентите с плоскоклетъчен рак на белите дробове, за който основна причина са цигарите, докато в западните страни повечето случаи са на аденокарцином, казва още д-р Койнов. Няма точно обяснение за тази съществена разлика, но да не забравяме, че и в западните страни през 60-те години на миналия век преобладаваха случаите с плоскоклетъчен рак на белите дробове. От тогава пациентите с аденокарцином непрекъснато се увеличават за сметка на плоскоклетъчния карцином и вече съставляват най-голямата популация болни с рак на белите дробове. Тази тенденция съществува и у нас. „Като клиницисти, ние наблюдаваме непрекъснатото увеличаване на случаите с аденокарцином. Лично аз, не съм напълно съгласен с данните на официалната статистика, тъй като в практиката си срещам изключително много пациенти с този хистологичен вид на тумора“, допълва специалистът.

Проф. Манеголд: Ракът на белия дроб се развива много бързо!

Всеки четвърти онкоболен с неясна диагноза

Счита се, че една от причините за увеличаване на пациентите с аденокарцином е въвеждането на цигарения филтър, принуждаващ пушачите да поемат по-силно тютюневия дим, който от своя страна достига по-надълбоко, до периферните структури на белите дробове. Друга причина за увеличаване на случаите с аденокарцином е намаляване броя на пушачите. Този вид тумори се свързват с действието и на други фактори, докато цигарите причиняват по-често плоскоклетъчен рак. Тенденцията, най-вече в САЩ, е за намаляване на тютюнопушенето. Там политиката за борба с раковите заболявания започна още в началото на 70-те години на ХХ в. при президента Никсън. Едва 20 г. по-късно започнаха да се забелязват първите резултати – пада смъртността от рак на белите дробове.

За съжаление има и доста пациенти без морфологична диагноза. Около 25% от цялата популация болни са без хистологично верифициран тумор. Част от тези болни са много възрастни, в тежко общо състояние или в напреднал стадий на заболяването. При тях не е хуманно, а и напълно безмислено, извършването на инвазивни методи за хистологична верификация, тъй като лечебните възможности на противотуморната терапия са сведени до минимум и тези болни подлежат само на симптоматично лечение.

По текста работи Ина Димитрова

[Общо: 26    Средно: 3/5]
Таргетна терапия превръща рака на белия дроб в хронична болест беше последно модифицирана от: юни 19th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *