петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПарацетамол, ибупрофен или аспирин - кога какво да изберем

Парацетамол, ибупрофен или аспирин – кога какво да изберем

Аспирин, парацетамол и ибупрофен са най-често използваните лекарства за овладяване на различни видове болка. Продават се без рецепта в аптеките и бързо носят облекчение. Все пак има значение кое точно лекарство за коя болка ще изберем, за да постигнем оптимален ефект. Няколко немски лекари дават съвети в тази насока, цитирани от в. “Ди Велт”.

Ако симптомите продължават с дни и седмици, не бива просто да ги потискаме с поредното хапче, а да се опитаме с помощта на специалист да разберем коя е първопричината за болезнените усещания. Болката винаги е сигнал, че има някакъв проблем в организма, посочва д-р Хартмут Гьобел от Клиника за лечение на болката в град Кил.

Не всяка болка трябва да бъде лекувана

Това пояснява и д-р Михаел Шенк, главен лекар по анестезиология и интензивна медицина към Клиниката за болка в Берлин.

Трябва да се има предвид и това, че всеки човек реагира индивидуално на болката, има свой праг на поносимост. Това, което е твърде много за един, за друг е умерено. Генералният съвет на специалистите е да посягаме към болкоуспокояващите тогава, когато симптомите пречат да извършваме нормално всекидневните си задължения. Няма значение дали става дума за артроза, мигрена или силни болки в гърлото. Самолечението по този начин обаче не бива да продължава по-дълго от една седмица, тъй като тези лекарства си имат и своите негативни ефекти, особено при продължителна употреба.

Вижте още: Главоболието може да е свързано с аневризма или друг съдов проблем

Парацетамол действа най-слабо

Най-слабото от популярните болкоуспокояващи лекарства е парацетамол, пояснява д-р Гьобел. За разлика от другите подобни препарати той не действа противовъзпалително, казва д-р Оливер Емрих, вицепрезидент на Германското дружество по медицина на болката. Въпреки това парацетамол има някои странични ефекти. При много високи дози може да причини увреждане на черния дроб. Повечето таблетки в аптеката са по 500 мг (половин грам), като препоръчителните дози са максимално 2,5-4 грама дневно. Някои хора обаче са по-чувствителни и реагират негативно и на по-ниски дози.

При главоболие или вирусни инфекции с болки в ставите д-р Емрих препоръчва по-скоро ибупрофен. Употребата му е уместна в случаите, когато има не само болка, но и някакво възпаление. Максималната доза е 800 милиграма до три пъти дневно. С повишено внимание трябва да бъдат хора, които имат сърдечносъдови болести, бъбречна слабост, високо кръвно или стомашни проблеми.

Аспиринът разрежда кръвта

Ацетилсалициловата киселина се има предвид като терапия главно при мигрена. Трябва да се има предвид, че аспиринът потиска кръвосъсирването, тоест в някаква степен разрежда кръвта. Ацетилсалициловата киселина е включена и в някои смесени препарати, например в комбинация с парацетамол и кофеин.

Подобни комбинирани препарати имат много добър ефект на момента. Не само облекчават болката, но и ободряват. Това обаче кара понякога хората да ги употребяват без сериозна причина. Затова експертите не съветват хората да ползват често такива лекарства.

Учени излязоха с нови препоръки за употреба на аспирина

Продължителната болка трябва да се лекува непременно от специалист. В България е уместно да се потърси невролог или ортопед, ревматолог (ако болката е свързана със ставите). Честата употреба на болкоуспокояващи ни прави в крайна сметка по-чувствителни към болката. Освен това при продължително главоболие, когато човек взема хапчетата в продължение на месеци,  може да се стигне до т.нар. индуцирано от медикаменти главоболие. Това накрая влошава вместо да подобри главоболието. Причината са промени в центъра на болката в мозъка. Ако пациентът един път не вземе своята таблетка, се появява ново главоболие – нещо като абстиненция. Така пациентите попадат в омагьосан кръг и вземат все повече лекарства, към които тялото им привиква.

За да се излезе от тази ситуация, първо трябва да се наложи стриктна пауза за вземане на лекарствата. След това важи правилото 10/20 – болкоуспокояващите може да се пият по-малко от 10 дни в месеца. Останалите поне 20 дни трябва да се карат без хапчета. В този период може да се опитват други пътища за спасяване от болката. Помагат например правилното хранене, много движение и спазване на разумен дневен режим на работа и почивка. Някои хора прилагат и техники за релакс. Важното е добре да познаваме организма си и да му помагаме и по други начини, не само с лекарства.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -