петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за перде на окото в Стара Загора

Безплатни прегледи за перде на окото в Стара Загора

Екипът на Офталмологично отделение в Болница „Тракия“ започна кампания за профилактика и лечение на вътреочно перде (катаракта), която ще продължи до края на месец март. Желаещите да се прегледат безплатно за катаракта могат да запишат час за преглед на тел. 0895582913 всеки делничен ден между 9 и 16 часа.

До края на март 2019 г. ще бъде актуална обявената промоция от един от световните производители на бифокални изкуствени лещи. Това са лещи, които коригират зрението както на близко, така и на далечно разстояние и са много подходящи за възрастни хора, препоръчва д-р Евгени Христозов, началник на отделението.

Катаракта – лечението е оперативно с лазер и ултразвук

Катарактата представлява помътняване на лещата на окото

В нормално състояние очната леща е безцветно, прозрачно, двойно изпъкнало белтъчно образувание и е важна част от диоптричния апарат на очната ябълка. При много хора, предимно на възраст над 60 – 65 години, лещата започва да губи своята прозрачност и помътнява. Човек започва да вижда като през замърсено стъкло и зрението му отслабва. „При някои пациенти този процес може да продължи с години, при други окото може да се „затвори“ само за няколко месеца“, казва д-р Валентин Христозов, началник на Офталмологично отделение в Болница „Тракия“. Това зависи от начина на живот, от начина на хранене, от обменните процеси в организма на конкретния човек.

В началните етапи на заболяването зрението може да се коригира с диоптрични очила, но от един момент това вече не е възможно и очите престават да изпълняват нормално ежедневните си дейности като четене писане, гледане на телевизия. Смяната на лещата с изкуствена е чудесно решение. В Болница „Тракия“ през годините са оперирани стотици пациенти, които днес са щастливи от възстановеното си зрение и се радват на впечатляващи резултати.

Модерните меки лещи се имплантират лесно

В света оперативното лечение на катаракта с имплантиране на вътреочни лещи започва преди повече от половин век. В началото е имало само „твърди“ лещи, чието поставяне изисквало по-голям разрез – от порядъка на 7 до 10 мм. Днес вече съществуват високотехнологични „меки“ лещи, които дават възможност да бъдат имплантирани в сгънато състояние през разрез от 2 – 2,5 мм. „Това позволява пациентът да вижда още на следващия ден, намалява вероятността от възникване на следоперативни усложнения или появата на астигматизъм. Нещо повече – съществуват специални торични лещи, които се имплантират на пациенти, страдащи от астигматизъм“, посочва д-р Христозов.

Какво представлява лазерната корекция на зрението?

Какво представляват мултифокалните лещи

Операцията на катаракта се покрива от Здравната каса за здравно-осигурените пациенти, но не и цената на лещите, а тя варира в зависимост от техния вид и характеристики. В последните години все повече пациенти се насочват към най-модерните лещи – мултифокалните, поради което тяхната цена става достъпна за по-широк кръг хора. Мултифокалните лещи са на разположение на всички офталмолози по света от около 15 години. Те представляват технология на НАСА, която е разсекретена за нуждите на медицината.

Мултифокалните лещи позволяват на окото да вижда еднакво добре на различни дистанции – близка, средна или далечна. Така с мултифокална леща човек няма нужда да носи каквито и да е очила. Монофокалните лещи коригират зрението само в една дистанция – близка или далечна, според желанието на пациента, а за другата трябва да използва очила. Затова и цената им е по-ниска от 700  до 1100 лв.

Монофокалните лещи са предпочитани от по-възрастните

Това са хора, които вече не водят активен начин на живот. Пациентите в активна възраст предпочитат бифокални или мултифокални лещи, посочва д-р Христозов. В момента има промоция на бифокални лещи, които коригират зрението и за близо, и за далече, на цената на монофокална леща. Най-модерните, мултифокални лещи са на цени около 2200 – 2800 лв. Особеното при тях е, че когато се сложи мултифокална леща на едното око, до 1 месец трябва да се имплантира такава и на другото, тъй като мозъкът не може да възприеме различието във способността за виждане на двете очи.

Благодарение на модерната апаратура и големия опит на офталмолозите, лечението на катаракта вече е рутинна процедура в Болница „Тракия“, казва д-р Валентин Христозов. Имплантирането на вътреочни лещи лещи е подходящо и за хора без катаракта, но имат нужда от диоптрична корекция на зрението. Обикновено това са хора в активна възраст – над 40 – 45 години водещи динамичен начин на живот.

Ежедневието им е свързано с честа смяна на дистанция –  далечна дистанция – шофиране, гледане на телевизор, средна дистанция – работа с компютър; близка дистанция – четене на книга, работа с документи. На тази възраст вече е невъзможно да се коригира зрението във всички дистанции чрез лазерна корекция, каквато офталмолозите на Болница „Тракия“ също извършват услешно вече 10 години. Мултифокалните лещи обаче решават този проблем, възстановявайки най-скъпото за всеки човек – зрението.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -