събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОпасен ли е излишъкът на витамини?

Опасен ли е излишъкът на витамини?

Липсата на витамини е рискова за здравето. Същото обаче се отнася и до излишъка им. Някои от витамините като D и К не се произвеждат от организма и трябва да се приемат с храна или добавки. Повечето се намират в плодовете и зеленчуците, но също в житните култури, риба и мляко.

Липсата на витамин С причинява скорбут, на витамин D – рахит, на витамин А – нощна слепота, казва проф. Ахим Буб, специалист по хранене и диететика в института „Макс Рубнер“. Предозирането на витамините трудно може да стане с храна. Само при бременни би могло да има негативен ефект, ако например ядат по-често от два пъти в седмицата черен дроб над 100 г порцията. В него има много витамин А, който може да причини дефекти в развитието на бебето.

Ако приемаме редовно добавки с витамини, има риск от предозиране. Трудно е да се установи, в кой момент точно може да се говори за предозиране. Организмът може да понесе до около три пъти повече от препоръчителната дневна доза. По-големи количества вече са опасни, коментира Ханс Конрад Бизалски, професор по биохимия и хранене в Университета Хохенхайм.

Кои са най-важните витамини при менопауза

Симптомите на излишък при различните витамини

Симптомите на предозиране са различни. Ако сте приели 10 пъти повече витамин С от необходимото, можете да получите разстройство. При излишък на витамин А може да се появят главоболие, световъртеж и повръщане. Симптомите са като при предозиране на витамин D. При огромни излишъци на двата витамина може да се стигне и до предозиране.

Преди няколко години учените започнаха проучвания как се отразяват екстремно големи дози витамини на здравето. Първите резултати били плашещи. В големи количества те не само че не пазели от инсулт и инфаркт, но дори карали туморите да растат. След това обаче не са правени други изследвания.

Кои витамини и микроелементи свалят кръвното като лекарства

Кога има смисъл от добавки?

Приемът да добавки е оправдан, само когато лекар е установил липса на витамини. Може да има смущения в обмяната на витамините или определено заболяване, казва проф. Буб. При болести на стомашната лигавица не може да се усвоява витамин В12.

Само в определени случаи добавките могат да работят за здравето – при бременни или планиращи бременност се дава фолиева киселина. Това намалява риска от появата на дефекти в плода. За възрастните хора също може да се помисли какви витамини да приемат. Понякога те се хранят непълноценно и не приемат достатъчно пресни храни. Обмяната на веществата им работи по-бавно, същото е и при синтеза на витамин D в кожата. Затова този витамин се изписва по-често на пенсионерите.

Източник: apotheken-umschau.de

Свързани публикации

1 коментар

  1. Недостигът и излишъкът на мастноразтворими витамини влияят най-вече върху лимфната система и жлъчката. Изключително трудно е да се получат тези витамини отвън, тъй като мастните тъкани са активни само при повишаване на енергопотреблението на тялото.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -