събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКръвното се овладява само при 1/3 от хипертониците

Кръвното се овладява само при 1/3 от хипертониците

Лечението на кръвното налягане е сложен процес и зависи от много фактори. В лечението на кръвното налягане освен лекарства се включва и начинът на живот (хранене, движение, сън, почивка и др.), социалната среда и др. Поради тази причина идеалният резултат се постига при едва около 30% от хипертониците.

Кръвното се проверява всекидневно при хипертония

За успешното лечение на кръвното налягане е необходимо да го контролирате ежедневно до достигане на стабилни нормални стойности. На второ място е необходимо да се установят факторите, които водят до повишаване на кръвното налягане (хранене, стрес, безсъние, атмосферни влияния и др.). Тези фактори по възможност трябва да се отстранят. Така например при намаляване на телесното тегло с няколко килограма кръвното налягане обикновено се нормализира, ако причината е в храненето.

При всички случаи, за да се лекува успешно кръвното налягане, се налага да се направи подробен преглед при кардиолог, да се установят състоянието на сърцето, съдовете и другите органи, защото около 5% от хипертониите се дължат на бъбречни, мозъчни надбъбречни и други заболявания. Едва тогава трябва да се пристъпи към медикаментозно лечение, а в някои случаи и към хирургично лечение (например отстраняване на тумор на надбъбречната жлеза или поставяне на стент на бъбречната артерия и др.).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дневната дрямка нормализира кръвното 
4 разпространени заблуди за кръвното 
Главоболие и световъртеж – симптоми на високо кръвно 

Лекарствата се дават според състоянието на сърцето

Медикаментозното лечение трябва да бъде съобразено със състоянието на сърцето и другите органи, с начина на живот на пациента, с конкретни събития в неговия живот и да се прецени какви групи лекарства и в какви комбинации трябва да се дават, например при психо-емоционално напрежение, ако не се използват успокоителни лекарства, антихипертензивните лекарства няма да дадат желания ефект.

Друго важно правило е, че когато се започне терапията, трябва да се контролира ежедневно по няколко пъти, да се коригират дозите, часовете на прием или да се сменят лекарствените групи до достигане на максимален ефект. За препоръчване е лечението да се ръководи от постоянен лекар кардиолог и личния лекар, за да имат възможност да проследят резултатите във времето. Не се препоръчва самолечение и препоръки на немедицински лица.

Д-р Борислав Ацев, кардиолог в УМБАЛ „Св. Екатерина“, София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -