четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТечност в белия дроб - причини и лечение

Течност в белия дроб – причини и лечение

Белите дробове са покрити с една двуслойна ципа, която се нарича плевра. Единият слой е свързан с повърхността на белия дроб (белодробна плевра), а другият с гръдната стена (ребрена плевра). Между двата слоя има малко течност с постоянно количество. Под въздействие на различни инфекциозни и неинфекциозни причинители може да се развие възпаление на плеврата, което се нарича плеврит. Терминът плеврален излив се използва, когато се натрупва течност в плевралната кухина с невъзпалителна или неясна причина.

В зависимост от количеството белтък в плевралната течност изливите биват ексудативни (с високо съдържание на белтък) и трансудативни (ниско съдържание на белтък). Причините за развитие на трансудати най-често са сърдечна недостатъчност, чернодробна цироза, бъбречни заболявания, хиповитаминоза В и С, колагенози и др. Плевралните изливи са почти винаги вторична проява, усложнение на други патологични процеси (пневмония, белодробна тромбоемболия, туберкулоза). Първичните заболявания на плеврата са само травматичните плеврални изливи и изливите при първичните тумори на плеврата.

Има причини за натрупване на течност в белия дроб, които не са свързани с белодробни болести, а със сърдечносъдови причини. Може да се получи например при сърдечносъдова недостатъчност. Тогава лечението е симптоматично и се ръководи от кардиолози.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Пневмонията – симптоми, лечение и възможни усложнения 

Прицелна терапия удължава три пъти живота на болни от рак на белия дроб 

Симптомите зависят от количеството и локализацията на течността

При фибринозния (сух) плеврит, който се среща при туберкулоза, грип, ревматизъм, простуда, основен симптом е болката, която се влияе от дишането, кашлица, хълцане, поради което се означава като бодеж. Болката може да бъде от лека до много силна и е по-изразена при набирането или резорбирането на излива. При големи изливи водещ симптом е за-духът, поради намаляване на дихателната повърхност от компресията на течността върху белия дроб. Наличието на плеврален излив се доказва чрез клиничен преглед, златният стандарт в пулмологията – рентгеновата снимка, и ехография на гръден кош. За доказване на причинителя и провеждане на правилно лечение е необходимо да се извърши плеврална пункция с биохимично, микробиологично и цитологично изследване на течността.

По преценка на белодробния специалист може да се извърши и плеврална биопсия или видеоасистирана торакоскопия за прецизност в диагнозата. Срещали сме пациенти, които отказват описаните манипулации, което затруднява поставянето на точна диагноза и провеждане на правилно лечение. Важно е да се знае, че при по-голямо количество течност, ако не се пунктира, може да се усложни състоянието на пациента. Тогава се развива гноен плеврит (емпием), което може да формира масивни плеврални сраствания, които за в бъдеще ще ограничат дихателната функция на пациента. При навременна диагноза и правилно лечение обикновено плевритите завършват с пълно оздравяване. Основно правило при туберкулозните плеврити е лечението да бъде комбинирано и достатъчно продължително!

При пациенти с плеврални изливи задължително препоръчваме дихателна гимнастика. Те трябва да продължат да я извършват и в домашни условия, като надежден начин за предпазване от плеврални сраствания. И още един съвет: при поява на болка в гръдния кош (бодеж) не чакайте „да ви мине“, потърсете незабавно специалист по белодробни болести.

д-р София Ангелова

 

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести в София

Свързани публикации

4 коментара

 1. Izvinete ako imam greshki v pravopisa pisha vi ot Franciq
  Dqdo mi she go operirat v Plovdiv ot beliq drob
  Toi beshe padnal i rebroto mu se s4upil i otvoril dupka v leviq bql drob
  Lekarite ot edna sedmica go lekuvat s antibiotici no dupkata ne se e zatvoril i v momenta trqbva operaciq no toi e na 82 godini i e sas slabo sarce
  Iskam da razbera kakav e riska o tazi operaciq
  Moje li nqkoi da mi otgovori

  • Riska ako e sus surdechna nedostatuchnost e golqm. Mnogo zavisi na kakvi medikamenti e i kakvo e obshtoto mu sastoyanie. S pravilna dieta i teglo koeto korenspodnira na iziskvaniyata za podobna operaciq moje da se se operira uspeshno. T oi kato cqlo ne mislq che ima shans ako go ostavqt samo na medikamentoznolechenie. Ako realno ima otvor v beliq drob, ima i iztichane nakruv tam koeto vodi do mnogo uslojneniq. Jelaq vi uspeh i dano da se vuztanovi 🙂

   • У болните с гръдни травми, поради компресия върху белите дробове с намаляване на дихателната повърхност и поради болки много често се развива дихателна недостатъчност. Това състояние се проявява със смущения в дишането – задух, поява на цианоза, поли- и тахипное, честа е кашлицата с експекторация при увреждане на плеврата, белите дробове и бронхите. Като последица от травмите на гръдния кош настъпва и остра сърдечно-съдова недостатъчност.

    Основен проблем при гръдните травми се явява и пневмотораксът, който представлява проникване на въздух в плевралната кухина. Същият ще бъде разгледан в следващата глава.

    Значение при гръдните трави се отдава и на т.нар. пулмонален шок. Той възниква в резултат на нарушаване на дихателните функции (болка, кръвоизлив, пневмоторакс) и на сърдечно-съдовата система.

    Лечебни мерки при гръдната травма.

    Задължително се осъществява пълна кардио-пулмонална реанимация, борба с шока, с кръвозагубата и целта е да се възстанови нормалната белодробна и сърдечно-съдова дейност. При нужда се прибягва и до съответна оперативна интервенция. Същевременно се провежда борба и срещу инфекцията. Едно от основните мероприятия на реанимацията е интубация на болния и изкуствена белодробна вентилация, тогава когато болният е с дихателна недостатъчност, циркулаторен срив, а освен това има нужда и от вътрешна пневматична стабилизация при фрактури на костния отдел на гръдния кош.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -