вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно4 разпространени заблуди за кръвното

4 разпространени заблуди за кръвното

Народните поверия са упорити, дори когато се отнасят за здравето и някои остарели разбирания за него. За някои исторически по-нови факти – като например измерваните стойности на артериалното налягане, все още народното съзнание не е успяло да си изгради винаги вярно схващане. Ето кои са основните заблуди.

Заблуда 1: 

Аз съм възрастен човек и не е необходимо кръвното да ми е като на младите

Колкото един човек е по-възрастен, толкова кръвоносните му съдове са по-увредени и поради това рискът от усложнения на хипертонията е по-висок. При по-възрастните контролът на артериалното налягане трябва да е по-стриктен, отколкото при младите.

Заблуда 2: Рано сутрин обикновено кръвното ми е високо, но това е защото все още не съм си взел лекарствата. Като ги изпия, всичко се оправя

Рискът от сърдечно – съдови усложнения на хипертонията (например миокарден инфаркт, мозъчен кръвоизлив) е най-висок рано сутрин. Хипертоникът трябва да пие такива лекарства, че артериалното му налягане да е нормално дори непосредствено преди следващия им прием. Независимо в коя част на денонощието приема лекарствата си и колко пъти дневно ги взема. Затова днес се предпочитат дългодействащи медикаменти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво да ядем срещу високо кръвно? 
При задух и отоци търсете помощ от кардиолога 
Сусамово и оризово олио свалят кръвното 
Проф. Торбова: Хипертонията изненадва с нощни кризи 
Главоболие и световъртеж – симптоми на високо кръвно 

Заблуда 3: 

„Събирането“ на границите на кръвното е много опасно

Кръвта не тече от „горното“ налягане към долното. Разликата между горната и долната стойност на артериалното налягане не е някъкъв движещ градиент. Това са стойностите на налягането на едно и също място в два различни момента. По-високата стойност е в момента на сърдечния удар, по-ниската стойност – непосредствено преди следващия удар. Колкото тази разлика е по-голяма, толкова кръвотокът е по-неравномерен, по-пулсиращ и затова тя се нарича „пулсова разлика“. Колкото пулсовата разлика е по-голяма, толкова разкъсващата сила на кръвта е по-мощна и усложненията са по-чести. В резюме – голямата разлика е по-опасна от малката. Някои пациенти наистина имат оплаквания при „събиране на границите“ на кръвното, но те не се дължат на малката разлика. При някои хора оплакванията са причинени от покачване на долната стойност (например 125/110 mm Hg) и те имат хипертонична криза. Това се лекува с повищаване на лекарствата за кръвното. При други пациенти те са причинени от спадане на горната стойност (например 90/80 mm Hg) и те имат лошо кръвоснабдяване на тъканите. В този случай се намаляват лекарствата.

Заблуда 4: Скъпите лекарства лекуват по-добре от евтините

Обикновено скъпият телевизор е по-добър от евтиния, скъпият компютър е по-мощен от евтиния. При лекарствата обаче нещата не стоят по този начин. Поради държавното регулиране върху фармацевтичната индустрия в цял свят цените на лекарствата съответстват общо взето на производствените разходи. Затова някои лекарства със слаб ефект, чието производство е скъпо, са продават на висока цена. Други мощни лекарства, които се произвеждат лесно, пък са евтини. Силни лекарства, на които патентът е изтекъл, се произвеждат от всички и цената им е ниска.

Доц. Сотир Марчев, кардиолог

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -