Сусамово и оризово олио свалят кръвното

PRINT
хипертония високо кръвно

Хората, които използват смес от сусамово и оризово олио, могат да намалят значително кръвното си налягане и нивата на холестерола, предаде агенция „Синхуа“. Комбинацията от двете мазнини успешно се конкурира с лекарствата. Ако пък се приемат и правилните мазнини, и хапчета,  резултатите са удивителни.

Двата вида мазнини имат ниско съдържание на наситени мазнини, а това намалява риска от сърдечносъдови заболявания, казва Шанкар Девараджян Тихус от университетската болница на Фукуока. Препоръките са направени след приключило наблюдение на 300 доброволци.

Маслата повишават добрия холестерол по-добре от лекарствата

Хората били разделени в три групи в зависимост от кръвното си налягане. Първата получила стандартна терапия – блокер на калциевия канал (нифедипин), втората – 30 грама смес от двете мазнини, добавена към храна, а третата – лекарства и мазнини. Средната възраст на участниците в експеримента била 57 години.

Накрая и в трите групи регистрирали спад в систоличното кръвно налягане. В първата група то паднало – с 16 точки, във втората – с 14, а в третата – с 36. Диастоличното намаляло съответно с 12, 11 и 24 точки. Като краен резултат паднали и горната, и долната граница при всички участници.

Правилните мазнини намалили концентрацията на лошия холестерол с 26% и повишили добрия холестерол с 9,5%. В групата само на блокери такива промени не настъпили. В третата група лошият холестерол намалял с 27%, а добрият се увеличил с 10,9%. Учените смятат, че тайната на успеха се крие в състава на маслата. В тях се съдържат на есенциални мастни киселини и антиоксиданти – сезамин, сезамол, сезамолин и и оризанол.

Свързани теми: Кои храни помагат срещу лошия холестерол

Проф. Петрова Вредните трансмазнини у нас масово се влагат в храните

Защо зехтинът е толкова здравословен

СНИМКА: ТК

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Сусамово и оризово олио свалят кръвното беше последно модифицирана от: ноември 15th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *