Защо зехтинът е толкова здравословен

PRINT
зехтин маслини

Експертите препоръчват растителните масла, защото те съдържат предимно ненаситени мастни киселини и почти никакъв холестерол. Определени мастни киселини подобряват качествата на кръвта и снижават риска от сърдечнсъдови заболявания. Животинските мазнини – напротив, имат много наситени мастни киселини и доста холестерол.

Зехтинът се нарича „върджин“ или „екстра върджин“, когато е произведен от зелени или зрели маслини. Те се пресоват без загряване или центрофугиране. Студено пресован означава, че температурата е била до 27 градуса. Дали има „екстра“ в името или не, е свързано с известно количество свободни мастни киселини, което все пак има някакви граници. Ако на бутилката пише само зехтин, то мазнината е била студено пресована и рафинирана. Рафинацията е следващата крачка в преработката, с която се отстраняват някои нежелани вещества, които влияят върху мириса, вкуса и трайността.

Освен полезните ненаситени мастни киселини, в зехтина се съдържат витамин Е и полифеноли, които придават леко горчивия и тръпчив вкус. Препоръчваме зехтина, който има благотворно влияние върху нивата на холестерола в кръвта, казва Антие Гал от Германското дружество по хранене. Още по-добро обаче било рапичното масло за регулиране на мазнините (липиди) в кръвта.

Зехтинът е идеален за студената кухня, но при загряването му трябва да се внимава, добавя експертът. Сортът „върджин“ става за задушаване и леко запържване, но не е подходящ за по-дълго пържене или печене при много висока температура. Тогава ароматните вещества се изпаряват и вкусът се променя, обяснява д-р Йохен Фибиг от института „Макс Рубнер“ в Детмолд, Германия. За обработка на високи температури далеч по-добро било рапичното олио, което не е студено пресовано.

Зехтинът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Светлината и кислородът могат да спомогнат за разлагането на полезните мастни киселини. Неразпечатаната бутилка има трайност от около 1 г. При ниски температури зехтинът може да се сгъсти подобно на мас, но това не разваля качеството му.

Олиото от маслини здравословна храна, но като всички мазнини съдържа доста калории – 9 ккал на грам, затова трябва да се използва пестеливо. Две супени лъжици зехтин дават вече 270 кал, а една жена с тегло около 65-70 кг се нуждае дневно от 1800-2000 ккал.

СНИМКА: SXC

[Общо: 4    Средно: 2.5/5]
Защо зехтинът е толкова здравословен беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *