събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСусамово и оризово олио свалят кръвното

Сусамово и оризово олио свалят кръвното

Хората, които използват смес от сусамово и оризово олио, могат да намалят значително кръвното си налягане и нивата на холестерола, предаде агенция „Синхуа“. Комбинацията от двете мазнини успешно се конкурира с лекарствата. Ако пък се приемат и правилните мазнини, и хапчета,  резултатите са удивителни.

Двата вида мазнини имат ниско съдържание на наситени мазнини, а това намалява риска от сърдечносъдови заболявания, казва Шанкар Девараджян Тихус от университетската болница на Фукуока. Препоръките са направени след приключило наблюдение на 300 доброволци.

Маслата повишават добрия холестерол по-добре от лекарствата

Хората били разделени в три групи в зависимост от кръвното си налягане. Първата получила стандартна терапия – блокер на калциевия канал (нифедипин), втората – 30 грама смес от двете мазнини, добавена към храна, а третата – лекарства и мазнини. Средната възраст на участниците в експеримента била 57 години.

Накрая и в трите групи регистрирали спад в систоличното кръвно налягане. В първата група то паднало – с 16 точки, във втората – с 14, а в третата – с 36. Диастоличното намаляло съответно с 12, 11 и 24 точки. Като краен резултат паднали и горната, и долната граница при всички участници.

Правилните мазнини намалили концентрацията на лошия холестерол с 26% и повишили добрия холестерол с 9,5%. В групата само на блокери такива промени не настъпили. В третата група лошият холестерол намалял с 27%, а добрият се увеличил с 10,9%. Учените смятат, че тайната на успеха се крие в състава на маслата. В тях се съдържат на есенциални мастни киселини и антиоксиданти – сезамин, сезамол, сезамолин и и оризанол.

Свързани теми: Кои храни помагат срещу лошия холестерол

Проф. Петрова Вредните трансмазнини у нас масово се влагат в храните

Защо зехтинът е толкова здравословен

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -