вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПрез 2013 г. няма да вдигат здравната вноска

През 2013 г. няма да вдигат здравната вноска

150 млн. лв., които уж щяха да бъдат дадени допълнително за здравеопазване в края на годината, се оказаха мит. Това съобщи д-р Цветан Райчинов, след като представители на лекарския съюз (БЛС) бяха на среща при здравния министър Десислава Атанасова. Мълвата за парите упорито вървяла в лекарските среди през последните дни. Щели да дойдат уж от икономии в бюджета. Оказа се, че е само слух, допълни д-р Райчинов. По-рано пред журналисти министър Атанасова каза, че категорично не се предвижда повишаване на здравната вноска.

От догодина неусвоените пари, предвидени за първичната доболнична помощ, ще бъдат преразпределяни за неблагоприятните практики на джипита в страната, каза още д-р Райчинов. Тази година оставали 4-5 млн. лв.

Причината за това е, че цените, по които се плаща на джипитата, не са актуализирани от доста време, обясни д-р Любомир Киров, председател на националното им сдружение. Още миналата година организацията предложила да се въведат коефициенти за плащането при обслужване на хроничноболни според сложността на случая. Ако човекът е с едно основно заболяване, например хипертония, коефициентът е единица, каза д-р Киров. Ако има две – например още и диабет, джипито да получава повече пари, например с коефициент 1,2. За над две заболявания той може да е 1,5-1,6, допълни д-р Киров.

Сдружението подготвило разчет, който сочи, че за увеличението са необходими 9-10 млн. лв. Актуализацията щяла да насърчи джипитата да диспансеризират по-често хората, които наистина имат нужда. Сега касата ги санкционирала толкова често, че те избягвали да го правят. Предложението обаче не било прието. За джипитата отиват едва малко над 6% от общия бюджет за здравеопазване, а те са натоварени с много задачи на първия фронт в здравеопазването, отбеляза д-р Киров.

Министър Атанасова е обещала да организира тристранна среща заедно с БЛС и касата, на която да се потърси компромис по спорната нова методика за финансиране на болници. БЛС не приема опита да се наложи лимит и на болните по всяка диагноза за болниците.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -