Какво да ядем срещу високо кръвно?

PRINT
диабет диета кръвна захар

Високото кръвно е сериозен риск за инсулти и инфаркти, затова трябва да се държи под контрол. Подходящ хранителен режим може да подпомогне поддържането на стойностите му в граница, независмо от това дали се пият лекарства.  За връзката между хипертонията и определени храни има сериозни научни доказателства, а при други влиянието се определя като вероятно. Какво да слагаме на масата, ако страдаме от високо артериално налягане, обяснява доц. Веселка Дулева, началник на „Храни  и хранене“ в Националния център по обществено здраве.

Диетата при високо кръвно – с правилно избраните мазнини

Положителен ефект върху намаляване на артериалното налягане оказва диета, богата на плодове и зеленчуци, полиненаситени мастни киселини, чийто източници са рибата и рибните масла, слънчогледовото, царевичното, соевото масло, храни с повече калий, пояснява доц. Дулева. Не е установена връзка между приема на витамин Е и риска от сърдечносъдови заболявания.

Кръвното трябва да се мери и на двете ръце

Съществуват обаче убедителни научни доказателства, че миристиновата (млечни продукти с висока масленост) и палмитиновата мастни киселини (меса, колбаси, палмово, кокосово масло), трансмастните киселини (маргарини, хидрогенирани растителни масла), високия прием на натрий, затлъстяването и свръх консумацията на алкохол повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

Научни доказателства определят като вероятна връзката между консумацията на полиненаситената алфа-линоленова мастна киселина (ядки, зелени листни зеленчуци, соево, ленено масло), олеинова киселина (маслини, зехтин), растителни влакнини, пълнозърнести храни, несолени ядки, фолат, растителни стероли и станоли и намаляване на риска за сърдечно-съдови заболявания. Съществува вероятност за повишаване на риска при консумация на богати на холестерол храни и нефилтрирано кафе.

Основни причини за високо кръвно – свиване на съдовете и задържане на вода

Влияе ли солта върху артериалното налягане?

Съществуват доказателства, както от изследвания с животни, така и от епидемиологични проучвания, клинични проследявания и мета-анализи, че ако с приема повече сол (натриев хлорид), се повишават и стойностите на артериалното налягане.

При огранчаване на солта рискът за хипертония се намалява с 20%, сочат проучвания. Като цяло ефектът на понижаване на налягането при редукция на натриевия прием е по-голям при хората на средна възраст и по-възрастни, при хипертоници, диабетици, лица с хронични бъбречни заболявания. Промените в приема на сол влияят различно на всеки човек.

Има обаче хипотеза, че хората, които са по-чувствителни към солта (и към натрия), са по-предразположени и към бъбречни проблеми или заболявания. Генетичните и диетични фактори също повлияват отговора на организма при намаляване на натриевия прием.

Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова

В България се консумира много сол – средно 10-15 г/ден – 2-3 чаени лъжички. Съществуват данни, които дават основание за обща препоръка да се намали консумацията на сол. В „Препоръки за здравословно хранене на населението в България“ се посочва като оптимален дневен прием на натрий, съдържащ се в 5 г сол (около 1 равна чаена лъжичка). Това количество съответства и на препоръката на Световнат здрана организация. Институтът по медицина в САЩ, определя като адекватен дневен прием на сол от 3,8 г, като не трябва да се превишава дневен прием на сол от 5,75 г сол на ден.

Дори да внимаваме със солницата вкъщи, може неусетно да прекалим с количествата, ако ядем повече готови храни. Над 75% от консумираната сол идва от индустриално преработените храни, затова в света се разработват стратегии за редукция на солта при производство на хранителни продукти.

Повишеният прием на калий помага

Данни от проучвания доказват, че високият прием на калий с храната се свързва с намаляване на артериалното налягане. Това важи както за хипертониците, така и за хипотониците. По-добре е калия да се приема с храната, а не с хранителни добавки, съветва доц. Дулева. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци като сушени кайсии, банани и др. Този минерал обаче не се препоръчва при хора с нарушена обмяна на калия, свързана с прием на медикаменти, диабет, бъбречни заболявания или тежки сърдечни нарушения. При тях има риск от поява на аритмии.

Умерена консумация на алкохол не вреди при хипертония. В подкрепа на това твърдение съществуват доказателства от извършени проучвания. Под умерена консумация се разбира до 2 напитки дневно при мъже и до 1 при жени и лица с ниско тегло. Една алкохолна напитка е равна на една бира (330-500 мл), чаша вино (150 мл) или 50 мл концентрат.

Вегетарианският хранителен модел сваля кръвното

Вегетарианските режими на хранене се свързват с ниско артериално налягане. Прави впечатление, че в развитите страни, където хората с високо кръвно са много, вегетарианците са с подчертано по-ниски нива, отколкото невегетарианците. Вероятно не само липсата на месо в менюто, но и някои допълнителни особености от начина им на живот обясняват този ефект. Вегетарианците обикновено отделят време и за повече физическа активност. Приемат повече плодове и зеленчуци, които съдържат калий и влакнини (баластни вещества), пият умерено алкохол. Обикновено те са и по-слаби.

Може ли да се намали кръвното с диета?

Има редица проучвания в тази насока. В едно от тях, проведено в САЩ, доброволци са подложени на диета за овладяване на хипертонията. Менюто в нея е богато на плодове и зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, пиле, риба, ядки. Мазнините са малко, ограничения има и за червените меса, сладкишите и напитки със захар. Това прави диетата богата на калий, магнезий, калций, влакнини, с умерено количество на белтък, с намалено съдържание на общи мазнини, наситени мазнини и холестерол. Всички участници осезаемо намалили систоличното си налягане (горна граница) средно с 5.5 mm Hg и диастоличното (долна граница) с 3.0 mm Hg в сравнение с други хора, които хапвали обичайното за средния американец меню.

Лицата от втора изследвана група консумирали само повече плодове и зеленчуци, като също постигнали намаляване на кръвното си, макар и в по-ниска степен. Ефектът на прилаганите диетични режими върху артериалното налягане е наблюдаван още след първите две седмици на прилагане, поради което те се препоръчват при хипертоници. Има обаче и изключения, тези хранителни режими не са подходящи за хора с хронични бъбречни заболявания поради високото им съдържание на калий, фосфор и белтък.

СНИМКА: ТК

[Общо: 44    Средно: 3.2/5]
Какво да ядем срещу високо кръвно? беше последно модифицирана от: февруари 28th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *