понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОсновни причини за високо кръвно - свиване на съдовете и задържане на...

Основни причини за високо кръвно – свиване на съдовете и задържане на вода

Импеданс кардиографията е нов метод за установяване на механизма, но който се повишава артериалното налягане при всеки пациенти. Това позволява да се избере най-подходящият медикамент за него, като се избегнат страничните ефекти. Засега се прилага само в УМБАЛ „Света Анна“ в София.

Методът е известен от 70 -те години на XX в., но поради обема на апаратурата, неголямата си точност и сложността на процедурата тогава не добива популярност. Сега се създават компактни апарати с голяма точност и методът може да се използва в рутинната практика, обяснява проф. Димитър Раев, началник на Клиниката по вътрешни болести в болницата, който има диплома от Европейското дружество по хипертония и с два доктората по кардиология.

Важно е да се установят причините за високото кръвно. Само за 5 минути с по един електрод на ръката и на крака се определя механизмът, който повишава артериалното налягане на конкретния пациент. Изследването е по-бързо и по-лесно от електрокардиограма, не се налага пациентът да се съблича, казва проф. Раев. Апаратът е изключително точен, одобрен е за използване от Американската агенция по лекарствата и храните.

Изследването е ново и още не се заплаща от НЗОК. Пациентите заплащат за него 120 лв. Необходимо е предварително да се запишат за него в клиниката.

Новият метод следи състоянието на периферните артерии

Методът се състои в регистриране на електрическите сигнали на тялото, като се измерва промяната в електрическото съпротивление с всеки удар на сърцето. Може да се определи какво е състоянието на периферните артерии – дали са разширени или свити, дали има задържане на вода или дехидратация на организма поради употреба на диуретици, които не са подходящи за съответния пациент. Може да се съди и за работата на сърцето. Всички тези параметри определят артериалното налягане. „Не става дума за причина, която води до повишаване на кръвното, а за механизъм, по който това се случва, уточнява проф. Раев. Иначе хипертонията е многофакторно заболяване и в 95% от случаите е трудно да се определи една причина.

С този метод ние установяваме кой от тези 4 механизма е отговорен за високото кръвно при дадения пациент.“ Опитът на проф. Раев сочи, че най-често те са два – задържане на течности и свиване на съдовете. Пациентите смятат, че като нямат отоци, не задържат течности, но отокът се появява като късно усложнение на сърдечна недостатъчност и няма връзка с хипертонията, посочва кардиологът. Нормално е водното съдържание в организма да е до 60%, ако е повече, се говори за водна задръжка.

Хипертонията в началото е без симптоми, рядко пациентът се оплаква от главоболие. Ако лекарствата за кръвно, които взема, са предписани неправилно, се проявяват странични ефекти. Някои хора тогава спират да ги пият. Появява се обаче риск от усложненията на хипертонията. След като се открие основният патогенетичен механизъм, правим избор от основните 5 класа лекарства за кръвното и спестяваме на пациентите риска от странични ефекти и пари за ненужни медикаменти, твърди проф. Раев. Така по-бързо започва да се контролира кръвното налягане.

Виене на свят, отпадналост – странични ефекти от бета-блокерите

Често пациенти се оплакват от отпадналост, студени крайници, виене на свят, еректилна дисфункция при мъжете и когато се направи изследването, се оказва, че причината е намалено кръвооросяване на органите. Това най-често се среща при употребата на бета-блокери, когато не са използвани по показанията. Те намаляват ударния обем, както и сърдечната честота, от което страда микроциркулацията, и оттам идват неразположенията, казва проф. Раев.

„Хипертонията се подмладява, все по-често има пациенти на 30 г., предупреждава проф. Раев. При тях до 10 г. не очакваме усложнения, но след това, ако не е лекувана оптимално, са възможни усложнения в т.нар. прицелни органи: бъбреци, сърце, мозък, съдове и съответно инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност. Най-често сърдечната недостатъчност се дължи на нелекувана хипертония.“

Някои вдигат кръвно при рязко ставане сутрин

Различни са стойностите на нормалното кръвно, когато се измерва у дома и в болнична обстановка, казва проф. Димитър Раев. При втория случай то е по-високо заради стрес, но не бива да достига 140/90 mmHg, иначе се говори за хипертония. Премерено у дома, то не бива да достига стойности 135/85 mmHg. Записано в дневник от пациента, е по-точен показател за риска от инфаркт, инсулт и за това дали е постигнат контрол, отколкото еднократно измереното в поликлиника или болница.

Обикновено сутрин, преди човек да се събуди, кръвното започва да се повишава и в първите няколко часа след ставане то е по-високо, но остава в норма при здравите. При хипертониците тази тенденция е по-силно изразена. Случва се в момента на ставане от леглото и изправяне кръвното да скочи до 240. Това обяснява защо най-често инсултите и инфарктите настъпват в първите 3 часа след ставане от сън.

При някои хора кръвното през нощта е високо, а при други е нормално и рязко скача сутрин. Ето защо трябва да се прецени кога да се взимат лекарствата – сутрин, вечер, преди лягане. Добре е кръвното да се мери преди взимане на лекарството – съответно сутрин или вечер. Трябва да се оцени дали се постига 24-часов ефект с даден медикамент, ако се взима еднократно дневно. Иначе е необходимо да се коригира дозата или да се смени лекарството.

Рисковите фактори за високо кръвно са много. На първо място е фамилната обремененост, която не може да се промени, но останалите могат да се контролират. Те са наднормено тегло, обездвижване, употреба на сол, богати на животински мазнини продукти, тютюнопушене.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -