Кръвното трябва да се мери и на двете ръце

PRINT
високо кръвно причини симптоми лечение

Кръвното налягане трябва да се мери и на двете ръце. Учени от Университета на Ексетър във Великобритания твърдят, че спазването на това просто правило може да спаси много животи. Работата е там, че разликата в стойностите на двете ръце е признак на риск за тежка сърдечна атака.

Не само пациентите, но и лекарите трябва да измерват кръвното налягане и в двете ръце, допълват експертите. При пациентите, при които тази разлика е 5 точки, рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания през следващите 8 г. е два пъти по-висок, твърдят учени. На практика обаче медицинските сестри и лекарите рядко измерват кръвното налягане в двете си ръце въпреки че това е силно препоръчително.

Предишни изследвания помогнали да се определи значението на измерването на двете ръце на кръвното налягане при пациенти, които вече страдат от сърдечно-съдови заболявания. Разликите в стойностите могат да сигнализират за запушена главна артерия на лявата или дясната половина на тялото. Но преди последното проучване никое от предишните не се е занимавало с въпроса какво е значението на разликите в двете ръце при хора, които нямат сърдечно-съдови заболявания.

Настоящото проучване показва, че редовното измерване на кръвното налягане в двете ръце е достъпен и лесен начин за навременно откриване на проблеми в работата на сърцето години преди появата на първите симптоми. В него било измерено кръвното налягане на 3000 души в Шотландия на възраст от 50 до 70 години. Всички доброволци са здрави, нямат симптоми на сърдечно-съдови заболявания. Поради високото си кръвно обаче те влизали в рисковата група.

Лекарите измерили кръвното налягане в двете ръце, а след това следили за здравето на доброволците в продължение на няколко години. Така било установено, че разлика между двете ръце дори от 5 mm живачен стълб почти удвоява риска от смърт от сърдечно заболяване през следващите 8 години.

Източник: Daily Mail

[Общо: 7    Средно: 2.7/5]
Кръвното трябва да се мери и на двете ръце беше последно модифицирана от: април 18th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *