понеделник, 29 май, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниНова химиотерапия - висока концентрация директно в тумора

Нова химиотерапия – висока концентрация директно в тумора

В болница „Тракия“ в Стара Загора  прилагат иновативна химиотерапия, която действа концентрирано върху болния орган и намалява страничните ефекти. За да намери по-широко приложение, сега от лечебното заведение организират практически курс за обучение на лекари. Става дума за лечение на туморни заболявания чрез хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC). Курсът ще се състои на 20 и 21 април. По време на него водещият хирург на болницата проф. Александър Юлиянов ще демонстрира с няколко операции възможностите на хипертермичната интраперитонеална химиотерапия при пациентки с овариален карцином (рак на яйчниците).

HIPEC е единственият ефективен метод за лечение на пациенти с напреднали тумори на перитонеума (перитонеална карциноза).

Разлики от стандартната  химиотерапия:

  • Новият метод се прилага по време на самата операция.
  • При него се работи с висококонцентрирани и загрети разтвори, които се прилагат вътре в перитонеалната област (в корема) на пациента. Така за разлика от стандартната химиотерапия се избягва циркулирането на медикаментите в цялото тяло на болния.
  • Намаляват се неблагоприятните ефекти върху останалите органи и тъкани на пациента.
  • Позволява третирането с по-високи дози химиотерапия
  • Загряването на разтвора също допринася за по-добрия ефект на лечението – повишената температура подобрява въздействието на химиотерапията върху туморните клетки и разрушаването им.

За да се приложи HIPEC, лекарите първо трябва да направят циторедуктивна операция – да премахнат всички видими тумори в коремната област. След това се прави самата химиотерапия с концентрирания и загрят до 41-42 градуса по Целзий разтвор. По този начин се унищожават останалите ракови клетки. Химиотерапията отнема около час и половина. Накрая разтворът се отстранява от пациента, едва тогава хирургът може да приключи и операцията.

От началото на годината най-модерният в света апарат за HIPEC работи в Болница „Тракия“. Програмата за HIPEC на болницата се ръководи от проф. Александър Юлиянов. Той е ръководител на Хирургията на високотехнологичната болница „Тракия“- Парк в Стара Загора и международно признат експерт в областта на коремната хирургия и онкологията. Екипът му е разработил и извършил за първи път в света редица операции. Проф. Юлиянов е автор на повече от 150 научни статии в най-престижните международни научни форуми и списания. Редактор и рецензент е в редица медицински издания като Frontiers in Oncology, Central European Journal of Medicine, European Journal of Cancer Care, Medical Science Monitor, Quantitative Imaging in Medicine and Surgery, World Journal of Hepatology. За нововъведения в хирургията на чернодробните тумори той е отличен с почетен плакет на Korea University Medical Center, Сеул и е включен в световния справочник „Кой кой е в медицината“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -