сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШоколад, бисквити и бял хляб карат рака да прави метастази

Шоколад, бисквити и бял хляб карат рака да прави метастази

Шоколад, бисквити и бял хляб са храни, които пациентите с рак трябва да избягват. Те могат да направят болестта по-тежка и по-смъртоносна, сочи ново проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“.

Вредната съставка, която ги прави опасни при рак, се съдържа в палмовото масло, което пък масово се слага в този тип храни. Има го и в други хранителни изделия и дори в някои козметични консумативи. Ето и каква е връзката с рака. Съставката стимулира протеина CD36 при хората. Този протеин от своя страна играе ключова роля за появата на метастази в тялото. Учените се надяват, че благодарение на тяхното откритие ще се развият нови методи за лечение на рака. Може да се намери и начин да се предотврати разпространението на рака към жизненоважни органи.

Храната, богата на мазнини, кара рака да прави метастази в тялото

Учените от Института за научни изследвания в Барселона открили протеина в мембраните на туморни клетки, взети от пациенти с напреднал рак на устата, кожата, яйчниците, пикочния мехур, рак на белия дроб и рак на гърдата. Освен палмовото масло има и други стандартни хранителни мазнини също стимулират CD36, което позволява на раковите клетки да се разпространяват.

За да докажат връзката, те проверили хипотезата си върху опитни мишки. Инжектирали им клетки от напреднал рак, след това ти хранели по два начина. Едната група била на диета с ниско съдържание на мазнини, а другата – обратно, била хранена с много мазнини. Всички животни, при които раковите клетки били изложени на влиянието на CD36, развили метастази. Проучването е публикувано в списание Nature.

Учените работят върху нови терапи с антитела

По-нататъшните изследвания показали, че блокирането на протеина с антитела напълно предотвратява метастазите в мишки. При гризачите, при които ракът вече се е разпространил, напредването на болестта било спряна при една пета. В момента учените работят върху нови терапии на основата на антитела, насочени срещу опасния протеин CD36. Те трябва да действат специално при хората.

Изводите на учените са повече от любопитни, защото в развитите страни расте както броят на болните от рак, така и консумацията на наситени мазнини и захар. Мазнините са необходими за организма, но прекаляването с тях може да се отрази зле на здравето. Връзката е известни някои тумори като рака на дебелото черво. Сега новото проучване демонстрира ясно и приноса на мазнините в храната за появата на метастази.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -