сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаПремиерът Борисов: Очаквам по-ниски цени на лекарствата до 2 седмици

Премиерът Борисов: Очаквам по-ниски цени на лекарствата до 2 седмици

До две седмици очаквам резултат от мерките, за които се разбрахме с фармацевтичните компании, заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна в здравното министерство тази вечер, за да присъства на срещата между представители на и министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. „Волята на правителството е ясна – да бъдат осигурени по-евтини лекарства, било то на здравната каса или в аптечната мрежа“, каза д-р Константинов след продължилата час и половина среща.

Той потвърди, че до 2 седмици производителите ще дадат новите си отстъпки на касата за лекарства, които тя реимбурсира, т.е. заплаща напълно или частично. Офертите им ще са съобразени с по-ниския стандарт и кризисните условия в страната. Със спестените средства ще се купуват още лекарства.

На срещата в здравното министерство конкретни продукти и компании не са обсъждани, защото те са конкуренти помежду си, каза Деян Денев от асоциацията на фирмите, които произвеждат оригинални лекарства. Той потвърди, че международните производители имали готовност да предоставят отстъпки, валидни само за България. Те няма да се отразят на официално регистраната цена, тъй като тази в България е референтна (база за сравнение)  за 3 големи европейски страни – Гърция, Румъния и Испания.  Ако тя бъде променена, ще бъдат подбити цените им на много по-големи и важни за тях пазари. Отстъпките ще са както за напълно платени от касата продукти, така и за други, които се доплащат частично от гражданите. Така поне част от тях ще се усетят пряко от хората, каза още Денев.

На срещата Калина Пенчева, директор на „Лекарствена политика“ в НЗОК, около 2% от сумите, които касата плаща за медикаменти, са за продукти на „Софарма“. Обяснението бе по повод твърденията за монополно положение на компанията и злоупотреба с цени. Представители на двете асоциации на фармацевтичните производители – на оригиналните и генеричните медикаменти, бяха единодушни, че дебатът за лекарствата и ценообразуването им е паднал до много ниско ниво и се е стигнало до изкривяване на фактите.

„Умна конкуренция“ сваля цените при скъпите терапии

За оригиналните медикаменти, при които няма конкуренция, цените може да се свалят само по пътя на “умната конкуренция” – т.е. касата договаря отстъпки директно с производителя, смята Деян Денев от Асоциацията на иновативните фармацевтични фирми. При лекарствата, където за една позиция се конкурират 10-15 фирми, ценовата регулация не била правилният път. Имало механизми, по които конкуренцията може да се насърчи. Не бива да има пренавиване на общественото очакване. Става въпрос за продукти, които вече са на най-ниските цени в Европа, а отстъпките няма как да бъдат много големи. Касата в момента договаря отстъпки само за лекарствата, които са сами в група. За да има по-осезаем ефект, това трябва да става за всички лекарства. Можело да има единични продукти, за които да е възможно да свалят цените с повече проценти. Но да се очаква, че всички ще намалят с 50%, било нереалистично. „Има дори механизми, за които след определен брой пациенти продуктите да станат безплатни. Лошото е, че целият дебат за лекарствата се профанизира“, обобщава Денев.

Богатите страни насърчавали изписването на по-евтини лекарства

„Може да се направи много за намаляване на цените, като например да се насърчава повишеното потребление на генерични лекарства, които са 4-5 пъти по-евтини от оригиналните, смята Росен Казаков, председател на асоциацията на генеричните производители. Във Франция имало наръчници за лекари, за да изписват над 50-60% генерични медикаменти за по-масовите заболявания. У нас нямало последователна политика в тази област, а така можело да се спестят средства, за да се покрият скъпите оригинални лекарства, за които няма аналог. Такава била практиката и в богатите страни.

За да усети пациентът поевтиняването на лекарствата, може да се повиши процентът на реимбурсация. Ако касата поема 50% или 75% вместо 25% от стойността, тогава това ще се усети. Няма генерични продукти без конкуренция, затова не е възможно един производител да вдига самоволно цената. Генеричните продукти се произвеждат от много фирми, след като патентът на оригиналното лекарство е изтекъл.

Илия Пашов, „Актавис“: Нека коментарите да са от експерти

 „Когато става дума за коментари на цените на медикаментите или актуални въпроси, свързани със здравеопазването, би било добре коментарите да идват от експерти“, заяви пред агенция „Фокус“  изпълнителният директор на „Актавис България“ Илия Пашов. Не приемам хора, които нямат нищо общо с фармацевтичния бизнес, да използват медиите, за да дават мнения по темата, казва още той. Според Пашов досегашната форма на рефериране и изискване за регистриране на по-ниска от най-ниската цена на производител от 8 европейски държави, както и силната конкуренция сериозно са намалили цените на лекарствата у нас в сравнение с много европейски страни.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -