сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаБюджетът на болниците за 2012 г. е над 1 млрд. лв.

Бюджетът на болниците за 2012 г. е над 1 млрд. лв.

Надзорният съвет на здравната каса разпредели на последното си заседания във вторник вечерта  1 008 308 000 лв. за клинични пътеки, медицински изделия и високо специализирани медицински дейности, както и за три нови процедури в областта на онкологията и неонатологията, съобщиха от  НЗОК. Направеното разпределение обхваща 10 месеца на годината. За последните два месеца на 2012 г. също са подсигурени достатъчно средства, които ще бъдат отпуснати от оперативния резерв на НЗОК след решение на Надзорния съвет. НЗОК напомня, че същият принцип беше приложен и през 2011 г.

Разпределени са и средствата за новите дейности, които НЗОК заплаща тази година за първи път в болничната помощ:

57 584 000 лв. за диализа при терминална бъбречна недостатъчност;

40 000 000 лв. за диспансерно наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания;

57 584 000 лв. за лекарствена терапия.

Задължителните годишни стойности за тези нови дейности са разпределени на база предоставена информация от лечебните заведения и РЗИ за работата им през 2011 г. Разпределението на средствата за новите дейности е за 11 месеца, защото плащането за декември 2011 г. следва да бъде направено от Министерството на здравеопазването, а последния месец на тази година се изплаща през следващата.

От бюджета за болнична помощ, не са разпределяни средствата за неосигурени родилки (3 400 000 лв.) и за ваксини по национални програми за профилактика на рак на маточната шийка (2 000 000 лв.). Това е така, защото тези плащания са извън прогнозните бюджети.

Утвърдените разпределения вече са изпратени до всички РЗОК. Те, от своя страна, са декларирали готовност пред НЗОК, че до края на утрешния ден ще подпишат договорите с всички болници, което ще осигури възможност да започне плащането към тях.

Ръководството на НЗОК уверява договорните си партньори, че направените разпределения са прогнозни и още след първото тримесечие ще бъдат преразгледани и там, където има доказана необходимост, ще бъдат коригирани. Това е заложено в гъвкавия механизъм на методиката за разпределение на средствата на лечебните заведения за болнична помощ.

НЗОК уверява договорните си партньори, че ще разполагат с достатъчно средства, за да могат да работят спокойно и да осигурят необходимото лечение на всички нуждаещи се.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -